Zemunski glasnik

У Зе.мш, 3. Иовсмбра 1868.

ЧМ

ГЛАСНИК

л

брмунсии Гиаснлк лзлазВ НодоАом у јутру. Цона му јо годитн.а 5 форннти у башототама зајодио с цоштаршмм нли доетабл,а1г,ом у кућу. За предбројниво у Србији стано лист овај дукат цесарскп с нонггарином. 1)рОЈ 1 • граду. 8а Босиу, Хорцеговину и Стару Србију 00 гроша турских, ван турске се у г ноштарине, коју иредбројници сами имају плаћати.

Предидату на Земунски Гласник нрнма изАустрИЈе Сопроновапечати.а у Зсмуиу, ив Београда и унутрашње Србије г. Велимир Валожић у БсоПредбројници из Босне, Херцеговине и Старе Србије предброје плаКоним писмима код управе вилајетске печатњо у Сарајеву. Бса новаца ннкакве се не уважавају наручбине.

Пашш! чнтаоинла.

0 данашњим листом улазимо у Другу годину постанка ,,8емунском Гласмику." Ово нам се чипи да ј е кгодна прилика да положимо рачун о досадашњем раду нашем, а поглавито ва.ва нам Коју нрословити и о Томе, како мислимо у потогће рад тај да продужимо. Увеличали смо лиету простор па треба коју рећи, с чиме ћемо да га испунимо. Кад смо ,,3емунски Гласник" локрепули, намеравали смо да оснујемо местни лист, орган један, који ће да застуиа најближи интерес, и да негује оно, што нам је најирече. У томе служаху нам за пример швајцарски и ђермански недељни лисгови, који су толико допринели те се у тим сретним земљама народна образованост ширила и народна свест јако отемел.ила. Најживљи интерес за јавни жинот и за општи рад беху песледице отуда, а ус-вед тога умно и материјално унапређење свију сталежа. Местноме листу главни је задатак тај, да заступа општинсти интерес , да буди и да одржи вол.у за ошпти рад. Породица па општина први су основи држава и иарода. Општина је дакле поље где је рад од користи и за целину. Она је школа, у којој се негује и развија онај силни патриотизам, који је темељ величини и среки народа. „Скромном грађаиину у удаљеној паланци није нужно да зна, који министар управл.а држаном , вели Дипен, али шта и како се ј»ади у општини у којој он живи, то треба да зна".. . У нас досад није било листова, који би ПОГЛШЈИТО оиштицским и економним интересима посвећени били, и ако је то поље, као што мало пре рекосмо, што га вал.а брижљиво култовати. Већ тај Факт но себи даје

„Гласнику" ираво на опстанак његов и да му се круг читалаца шири. Добро уређена ошптина је оно исто, што је добар кућевни поредак у породичном животу, за што се свак старати треба. Ево како о томе неки писац говори : ..Добро општинско уређење, што у пуној ме])и благослов домаћем животу доноси, по природи је мати такоме животу, што се најпре у ограниченом кругу појави, па после ојача, те се у већем иростору иокаже. Оно угушава тееногруди егојизам и учи грађане, да се не показују особењаци, него као чланови једне Фамилије. Рад у општини ј< излор грађаских као и друштвепих врлина, . И „Зелхунски Гласник" најбољи и иајмилији материјал црпи из оиштинског живота. Он се ту неограничава само иа место у коме излази, већ се радо запима и са предметима оближњих српских општина, а уредништво радије устуиа места у своме листу извештајима о општинском раду, о друштвеном животу, о пародној привреди, него најсјајнијим комбинацијама политичара, које толико заузимљу иростора у новинама, па инак мање више су обманљиве. И друштвени живот и околности у којима човек живи и дела иредмети су, с којима се „Гласник"-радо занима. Чланака, што су томе посвећени, он је досада више доносио, а доноеи ће их и одсад. Што он врлине и мане огледа ради на видик износи, нретреса и открива их, то нека му нико не замери, јер нам се чини да је дужиост јавноме листу не само да сеје семе, из кога би поникли добри нлодови, већ му вал.а и кукољ да треби. Наши читаоци могоше до сад да се увере о брижљивости , с којом „Земунски Гласник" пази на све екоиомичке појаве у крајевима нашим. Уз оиштински живот најрадије

се занима иаш лист са питањима о народној привреди. „Гласиик" се иа том пољу иомоћу врсних помагача удомио, као ни један други српски лист. А да је наш лист доиста у томе погледу прави пут ногодио, о томе добисмо уверење савишекомнетентних страна. Ово уверење једна је побуда више, да и одсад материјалним интересима сву нашу пажи.у поклонимо. Мило нам ,је, што читаоцима јавити можемо , да нам је испало за руком, јоит неколико помагача у овој струци за наш лист задобити, којој ће се одсад још више меета у иашем листу определити. Кад се год гато радило на подизању народне просвете, особито школске насгаве у нашој вароши, „Земунски Гласник" је увек живосан саучесник био. Штампа треба да потпомаже узвишене Цели цркве и школе. Са поучно-забавним читањем хоће наш лист тој лепој цели да служи, хоће Да унапређује у своме кругу знање и образованост. Зато јесмо и овоме делу у подлистку на • шем већи простор посветили. Ту ће читаоци наћи изобилно лене забаве. Таког је садржаја досад био „Земунски Гласиик", а таквог ће остати, и труди ћемо се да га још више унапређујемо. Година дана како овај лист излази, па се читаоци лако могоше уверити, јесмо ли своме програму остали верни. Ми с^о се трудили да по могућности одговарамо нашем задатку. У томе нам био од помоћи г. Сима Поповић , коме сад при растанску захвалне речи но. свећујемо.

,1

3 у

у Сежш