Zemunski glasnik

143

Г. Градоначелник ће ре.ћи, да је до општине да евоје обећање вакључком потврђено испуни, те да спаке године направи калдрме од 60 хвати дужине. На тај начин биће сав сокак ва неколко година. калдрмисан. Решено је, да варошки инџињер до идуће ееднице општини предлог поднесе. На дневноме реду беше одлозкени предмет о премештању вашара пред београдску капију, а кад је вода велика, држаће ее вашар у вароши. За марву да се определи просторија од бежанијске капије до контумацког сипа, и то кад је вода велика, иначе ће се и марвени вашар држати на ледини. Носле нодуже дебате многи општинари пристадоше на тај преллог, који је г. Градоначелнпк поглавито из тог узрока топло препоручивао, што ће се отуда знатно множити варошки приход. (Свршиће се.)

— Ово дана видили смо, где се од пореских дужника наплаћује дуг војничком екзекуцијом. Као што смо извештени, морала се власт тога ненрнјатнога срества латити, кад дужници друкчије неће да се одзивају дужности својој. Царскога пореског дуга лањске и преклањске године има ф. 12000, општинског ф . 6712 , ненаплаћеног интереса од општинских каиитала 643 Форинте.

— Од игранке, коју је ириредио одбор у корист српско-народног позоришта у уторник прошле недеље код „црног орла," било је чистог нрихода 63 Фор. 4 новчића а од добррвољних прилога на исту цељ 207 фор., свега дакле 270 Фор. и 4 новч., коју је суму одбор ономад нослао позориштној управи у Нови Сад проиратећи је овим писмом: „Позив уирављављајућег одбора срп. нар. нозоришта нашао је топла одзива код овдашњих ■ родољуба , који се својски заузеше да нашем љубљеном мезимчету — народном позоришту — по силама својим у помоћ притеку , и да и оии на олтар одржања његовог коју лепту принесу. У тој намери приредио је одбор неколицине грађаиа „иГранку" у корист нар. позоришта , и чист приход од те игранке беше 63 ф . и 4 н. а 207 Фор. пало је од добровољних прилога ио приложеном списку, дакле 270 ф . и 4 н. свега, коју своту шаљемо вами са жељом да се у Фонат српско-народног позоришта уврсти. У овом одбору заступљена беше и наша српско-црквена певачка задруга, која. 7се моралним суделовањем у поменутом предузећу отликовала, а притом још и иреко 50 ф. готовине приложила, с тога учтиво славну управу народног позоришта умољавамо , да се 50 Фор. у име чланстаа за нашу овд. срп. цркв. пев. Задругу урачунати изволе." Списак добровољних прилога на срнско-народно | поиориштс: Г.Г. Живко Ваеиљевић 10, Светозар |

Васиљевић и супруга 10, Коста Поповић 6.40, Пера и.СоФИЈа Спасојевић 6, Мате Ивић 5.40, Светозар Л. Јовановић 5, Ђока X Јовановић, ц. к. потпоручик 5, Павсаније Деметриадес 5, Никола пл. Бакић 4.20, Јоца Грковић, ц. к. капетан 4, Др. Милош Радојчић 2, Мита Вуварац, капелан 2, Никола Савић, парох 2, Коста Манђул, ц. к. нолц. ађункт 2, Коста Аврамовнћ 2, Карл Трешчик 2, Фердинанд Абиан 2, Фердинанд Ферко 2, Нетар Панаотовић 2, Ђорђе Нлкић 2, Коста Антоновић 2, гоепођа Елисавета Сирах 2, Дим. Л. Николић 2, Ђока Балко 2, Јоца Месаровић 2, Миша Милосављевић 2, Илија Лакетић 2, Ћорђе Милинковић 2, Мате Кеглић 2, Мита Р. Аитоновић 2, Коста Стојковић 2, један родољуб 2, Др. Сигмунд Херцог 1, Крста Богојевић, ц. к. потпоручик 1, Павле А. Николић 1, Максим Костић 1, Ђорђе Ђ. Јовановић 1, Срета Петронијевић 1, Мита Микшић 1, Сава Стојшић 1, Маша Милинковић 1, Ђор1)е Немаровић 1, Ђорђе Пантелић 1, Коста Ђорђевић 1, Јоца Милаковић 10, Стеван II. Марковић 5, Панта Барјактаровић 5. Стеван Вукомановић 4, Др. Јаша Миланковић 3, чонан Смедеревац 2, Мита Ј. Јовановић 2, Вацлав Хорејшек 2, А. Д. Јовановић б, Живко Ј. Лончаревић 7, Алекеа Солар 7, Ђока С. Нетровић 7, Милош Грабовачки 7, Ђорђе Романчић 5, Стеван Л. Милашиновић, учитељ 2, Мита Нешковић, учитељ 2, Вељко Петровић, учитељ 2, Никола Брашован, учитељ 2, Никола Димовић 2, Мита Гроздановић 2, један родољуб 2, Тонка Болманац 1, Ђока Теодоровић 1, Стојан Поповић 1, Лазо А. Јовановић 1, Светолик М. Нлић 1, свега 207 Форината.

(Задружно.) Српска певачка задруга даје у суботу 1. марта у дворани код „анђела" нрву своју редовну беседу са игранком, рашта су позивнице већ издате. 1'аспоред саетоји се из ових осам парчади: 1. Иоход из чешких народних песама, од Карла Бендла, певаће збор 2. Црногорство , од Ј. Игњатовића, говориће г. Ст. Л. Милашиновић. 3. Увертира(?Ј из ческих нарввних пееама, свираће на гласовиру г.г. Слав. Лжичар и В. Хорејшек. 4. Вечер на Сави, од Зајице, певаће збор са иратњом глаеовира. 5. Добра ноц, тиеац кроћ, лужичко-српска народна несма, певаће г-ђа Катица Јовановићева. 6. Али молим . . . . , од М. Поповића, декламоваће г. В. Петровић. 7. Четворка из српско народних напјева, сложио Слав . Лжичар. 8. Дечија симФонија, од Рамбергера.

— Једна немачка позориштна дружина почела је синоћ давати иретставе у дворани код „анђела." Уиравитељ иозоришта Је познати овде г. Ремај.

— Из Сланкамена добили смо ово извешће: Код нас већје конштитуирана црквена општина, којој је претседник пои наш г. Максим Живковић а потпретседник трговац г. Александер Натошевић. Прирез ради поповине на овај смо начин удесили. Надничари, што само кућу имају, плаћају ф . 1.20, граничари са 'Д сесије ф . 2.40, са 'Д сесије ф . 4.80, са 3 / 4 сесије ф . 7.20, са целом сесијом ф . 9.60. Мајстори што имају кућу, плаћају ф . 4.20, они без куће ф . 2.40, трговци пак без разлике ф. 10 ; но ако осим трговине имају и гостионицу , плаћају и на ту поповину. Што се пак подизања парохијалног ј дома тиче , то ће се исти гради-

ти од прихода, што иде од 100 јутара земље, које сеоска општина како православнима тако и католицима од пашњака уступила. Кад будемо на тај начин подигли парохијални дом, после ће приход од речене земље бити срество, да се свештенику плата даје, те ће онда речени прирез престати. Пароху дајемо, док му општина не начини стан, годишње 68 Фор. у име квартиргелда. Овом ириликом ваља ми похвално споменути братско понашање наше браће католика, којих двапута толико има у Сланкамену колико нас, но ииак су дозволили, да се од пашњака раван део нами као и њима за црквено просветне цели даде, и то не само привремено, него за свагда. — Сеоска наша општина мало што није у свом иметку претрпила велики уштрб. Без знања њеног беше интабулован наш пашњак од 1200 јутара због облигације од 11.000 форината, што је католичка општина остала дужна зидару Фуксу у Митровици, који је римску овдашњу цркву зградио, иа му је издала речену облигацију. Дуг тај већином је прирезом памирен, што су људи кроз више година илаћали. При свем том беше облигација интабулована и претише ошптини са екзекуцијом. Од стране регименте наређена је већ истрага због тога. — О коиштитуирању црквени општина имамо извешћа ова: да је у Бечкереку 120 општинара изабрано, између којих има 80 земљеделаца, дакле две трећине. Предеедник је М. Савић. Начин приреза иије донешен још. — У Митровици иосле велики пречања и натега такође је организована цркв. општина. И први јој задатак беше о начину приреза, из ког ће свештенство плаћати имати, да се саветује. Кључ је узет по стању имања и по душама уједно. — У Жабљу је било 240 бирача и општина која се конштнтуирала прирез је учинила на парове без разлике имања. — У Сегедину је на сретеније општина проглашсна , и учинила је као и она у Н. Саду и Суботици ограду против Форме, по којој закључци нашег сабора од владе достављени , и што су измене у истим закључцима без сабора л чињене. 30 скупштинара избраше Мишу .ЛеФтера за претседника. — У Вуковару био је избор општине учињен, али на тужбу судца Микоиика на св. натријарха би изаслана конзистор. комиеија, која је инбОр први уништила и нов одредила. На ово је општина тужбу на св. иатријарха