Zemunski glasnik

222

дини да има опште корисни завод и штсдионицу. 40.000 Фор. авр. већ су уписани од удионичара а и усчаи је већ готов и скоро ће напретрес доћи. Ми држимо да ће ово од велике вајде и по Митровину и околину да буде и с тога би и желети било, да се око тог што својскије заузме. — Из Загреба јављају брзојавне вести, да је кардинал Хаулик у уторник 29. п. м. умро. Вио је стар 81 годину. 183б. и 1845. г. заступао је место бана хрватскот. Са знаменитом сумом од 150000 Фор. основао је он добротворни завод милосрдни сестара, 1858 год. основао је он фонд са 50000 Фор. за подпомагање удовица и сиротау својој дијецези. Одма затим је други фонд основао са 80000 Фор. да се интереси овог сиромасима без разлике вероисповедања сваке године поделе; јер по његовим речима „љубав христијанска неправи разлику међу разним вероисповестима." Југославенској академији поклонио је 10000 Фор. — Ово су знамените жртве; камо те среће, да се И наши црквенодостојници на овако леп и добротворан пример угледе, и да од својих лепих доходака, нешто и за свој сироти народ што учине, тим више што су наших црквених поглавара добра, која уживају само народном заслугом и крвљу стечена! — Владика Краљ једногласпо је од Каптола за местозаступника изабран, — Хрватски посланици на угарском сабору изабрали су одбор, који ће имати да предузме ова питања: о војн. Крајини, о продаји шума у Крајини , о Реци, о Далмацији и о Осечко-пожешкој жел.е.-шици. Одбор ће да поднесе свој посао скупу хрв. носланика а ова ће изнети дејаковом Клубу и влади, — Војенн поглавар хрватске краине генерал Габленц пратећи принца Наполеопа из Загреба, пребио је ногу. — Принц Наполеон одпутовао је у Венецију. — У двору краљевом држан је 28. априла велики бал, на који су су сви посланици без разлике нартаја позвани били. Више посланика од крајне левице нехтедоше позив нримити, одговарајући се, да на краљевској палати у Вудиму још се једнако црножута застава вије, и зато ,они позиву свога краља сл.едовати не могу. Овај поступак учинио је велику сензацију међу посланицима. — Левичарска странка на угарском сабору покренула је свој лист,

у ком ће споја начела да исноведају. Име му је „НОви Олоб. Лојд." Програм су већ издали са позивом на претплату 27. апр. Одговорни уредник му је Е. Хорн а главни сараден Јоваи Лудвиг. Обојица су, док је слобода штампе у Угарској мритешњена била, у иностаној нреси угарске ствари жестоко заступали, а сад се у своју домовину поврагили , да са пријатељима својим започети посао доврше. У подлистку ће да излази нов Јокајев роман „Друга времена, други л»уди." — Румунски кнез путовао је по својој кнежевини са братом својим, и вратио се нре неки дан натраг у Вукурешт. Кад је у Јаши био, нестао му је из његове собе један ковчежић, у коме нису новци били, али ипак знаменита и важна дипломатска акта. Ноговора се , да је официр. који му је ночаст чипио, исти ковчежић узео, да са тим компромитира садању владу код слободбодњачке нартаје. Сумња је нловог официра, који се слободњачке стране држи и зато га бране независни органи влашки, особито „Романул",да он крив није. —• Румупија имаће скорим своје златне и сребрне новце, јер влада је наредила, да се такве монете у износу од двадесет и четири милиона гроша кују.

НАРОДНА ПРИВРЕДА. Бсч, 3. маја. (Телеграм.) Шенице у Бечу: банатске 8б-Фунт. по 4.40 за готово, шенице у Ћуру: перјамошке 86- фјнт . по 4.40 , вај&нбуршке 87/88Фунт. по 4.50 за готово. Ражи у Бечу: вацке 80Фунт. ио 2.23 за тотово. Зоб мађарска, транзито, 4б-Фунт. по 1.90, б0-Фунт. по 2.16. Нромета беше у шеници 25000 мерова. Стаљо воде Саве. Код Земуна: У петак 2. маја: 11 с. 0 п. над нул. Суво. „ суботу 3. маја: 11 с. 7 ii. над нул. Суво. Код Митровице: У петак 2. маја: 9 о. 10 п. над нул. Суво. „ суботу 3. маја: 8 о. 6 п. над нул. Суво. Код Сиска : У петак 2. маја: 4 е, 6 п. над нул. Суво. „ суботу 3. маја: 3 с. 4 п. над нул. Суво. 111 Земун . 3. Маја. Ове неде.ве беше у вароши трговачк^ посао нешто стајао из узрока, што смо пролетњи вашар имали , који је у свима струкама радње на задово.вење испао. Купаца и продаваца са страних места било је толико да се вашар доиста великим назвати могао. Радња је била врло жива почињући од јутра на до вечера и задоиол.и-

ла би трговце јога у већој мери, да није последњи дан киша се плаховито излила, те тако Још и мало раније растерала их. Сви занати беху заступљени. Стока и овце, што је у великом броју дотерана, раснродана је по доброј цени све на јагму и приметило се да је још мала количина за мложину и наших и сграних кунаца, Место вашара Одређено је да буде до вароши на такозваном „екеерцирплацу" и сад се показало, да је тим ногођен правац, којим би дошли до великих и добрих вашара, јер се ту за све лепа угодиост и просторија налази. Двапут већа беше посета саде него што је дотле била, док је вашар обдржаван на оном старом месту, и ваљало би да ее нри том закључку свагда остапе. У житарској радњи целе еедмице не показа се никаква већа нромена. Иродато је само 700. вагана кукуруза , једној овдашњој тргов. кући, ваган по 1. 72 и то еа постав.вањем у лађу. Данас нам приспедоше извештаји, из којих је видети, да вода у Оави јако онада, и ако ово опадање и даље се догађало буде , морамо се побојати, да неће моћи лађе за (Јисак пловити, што би наравно за житарску радњу од велика уштрба постало.

Зсмун. Ове недеље прођоше Савоушћу слсдеће теретнице: лађа „Ћула" Качача Фрање са 3810 комада камените еоди за Сисак; лађа „Ктелка" Копача Фрање са 4150 комада камените соли за Смедерево ; лађа „Карл" Матије Кеглића са 1090 мерова хране аа Сисац; лађа „Паво" Јосиаа Перића са 8000 мерова шенице за Сисак; —^а „ПГандор" Исидора Силбауера са 7052 мерова шенице за Снсак; лађа 'Борђа Николића из Панчева са храном за Сасак и лађа Ллсксандра Вучиовића са храном ва Сисак.

«|е.«ун. (Званично.) Славни пацчевачки мађистрат даје на внањ.е, да ће се тамо на мссту 19. маја о. г. држати јавна дражба, ради лиФеропања 330 хвати тврдих дрца за горење. — У месту Панчеву продаваће се дражбенви путем 13. маја о. г. поред главне страже лежеће празно земљиште од 619 кв. хвати и то у корпст ерара. — У Панчеву , у канцеларији регимситске управе даваће се под закуп 10. маја о. г. 1800 јутара ритске земље код ссла Опаве и 1214 јутара код села Гизелахајм. — У месту Јозефсдорфу, титсљском батаљону издаваће се под закуц 11. о, м. 471 јутра лсдине за пашу. Почем је доеад безуоџешно објављнваЈјО зараД попуњења јсдцог места, што је зсмунеко опп/тинско веће одобрило и одредило ономе, који бп улице чпстио и у реду држао, јер се зато још ник < нс иријави; отвара се од стране овоместног мађпстрата поново стечдј до краја о. м. и који би то место добпти желелп, нека се у овд. полицајскоЦ звању пријаве.