Zemunski glasnik

822

вља и пепела трунула еу нагрђена човечанска тела. ПТутећи обиђе Голубенко своје рођено гариште; дуго је тражио тело материно, но није га могао наћи. Сад је он био безкућни Козак. Он остави згариште и оде у Гер. Тамо се нађе Голубенко са старим четобашом, који је био у боју заједно са његовим оцем, но који је се некако чудно спасао. Козак му предаде неке хартије, сабљу атаманову и кесу с новцима. С том очевином Голубенко стаде служити у гери Запорошкој, и брзо постане главар. Из очевих хартија он је дознао о атаману Свистуну Бублинском , и како је он био обвезан његовом оцу, што му је једном живот избавио. Од то доба Голубенко јако ]е желео да види друга његосог покојног оца, и ето сад је уграбио прилику и дошао у Свистунов двор. (Наставиће се.)

Годшпњ«-* скуиштниа парод. иозоршнта.

Председник наше српске певачке задруге поднео је у ономадашњој задружној седници ово извешће о своме посланству на годишњој скунштини народног позориштау Новом Саду. Ј. Ж. Лончаревићево извешће гласи: „Враћо' Благодарећи вам на поверењу, које сте ми поклонили избором, да вас заступам на редовној главиој скуппггини српског народног позоришта у Новом Саду, сматрам себи за дужност да вас о току и раду скупштинском известим. Скупштину је отворио у заказани дан, 30. јула т. г. у 10 сахата пре подне, председник друштва г. др. Јован Суботић у присуству гг. подпредседника Антонија Хацића и Филвгга Оберкнежевића, члана одбора г. Паје Маринковића и 36 редовних чланова. Прочитао се програм за главну скуиштину, који гласи : 1. Проглашење нових чланова и одостоверење оних који су дошли на скупштину. 2. Извештај председников о укупној радњи и стању српског нар. иозоришта. 3. Извештај управљајућег одбора о стању Фонда. 4. Изн(читај уирав. одбора о рачунима главне касе. 5. Извештај одбо]»ов о рачунима главне касе за год. 1866., 1867. и 1868. 6. Извештај унрављ. одбора о рачунима ручне позоришне касе

од 1. септембра 1868. до 1. јула 1869. 7. Извештај одборов о рачунима ручне позоришне касе од. 1.јула 1867. до 31. аугуста 18(38. 8. Извештај одборов о ковчежићиаа. 9. Извештај управљ. одбора о стању и радњи позоришне дружине. 10. Иредлог управ. одбора о месечном одмору позоришне дружиие. 11. Предлог управ. одбора о постављању сталног новчара. 12. Определење биџета за идућу годину. 13. Саветован.е о начину будуће управе позор. дружипе. 14. Допунење једне трећине управ. одбора у смислу § 13. устава. 15. О актуару друхптвеном. 16. Извештај управљ. одбора, у ком се стању налази зидање позоришта. 17. Предлог о почасиим члановима. На прву тачку примећујем, да кад је прочитано, како је наша задруга донела зпатиу новчану своту од 270 Фор. и да је увршћена за редовног члана одпоздрављена је еа бурном „живела." Иошто сам предао веровницу што ми је дао наш управљајући одбор, будем за њеног заступника вериФакационог одбора одостоверен. На другу: 1!рло је повол.но и показује велики нанредак друштва. На трећу: по одбијању неких евота, као Чакре 1000 Фор., Стратимировића 400 Фор. и др., које ће се тешко кад наплатити, остаје у фонду 64.000 Форината. На четврту, иету, шесту и селму : извештај одборов о рачунима преда се једном одбору на прегледање, који ће у своје време извештај поднети. На осму: повољан утисак причинио је извештај, кад је прочитано да наша задруга има нод својом управом 50 ковчежића и је за три месеца скуиила у 15 ковчежића, заједно са ноклоном г. Милоша Грабовачког као и у сватовима г. сестре П. Барјактаровића 135 Фор., који су новци у овд. штедионицу уложепи. Девета тачка гласи врло повољно о стању и радњи друштва, само што је у женском особљу слаба дружина и штета је што г. Бајзова у идући четвртак полази на сврје опредељеп.е — народно хрватско казалиште у Загребу. Десета се тачка усваја и закључи се, да кад дружина сврши представе у Земуну и Митровици, дакле око 15. септембра т. г. добије одмор за месец дана. (Свршиће се.)

СМЕСИЦЕ. (Личне вести.) Градоначелник лаш мајор г, Вах вратио ее је на сисачкој лађп у уторак у Зсмуи, откуд је отпустом три месеца отеуствовао. Са јучераигљом пенгганскпм лађом приспео је овд« наш врли носланик на карловачком сабору г. др. Суботић. На наробродској станици дочекаше га брлт п ,сг .)В г. парох Суботил, претседшгк црквсно општине г. др. Миланковић и члан оиштпне г. Д. Младен, у кога је кући и одсео. — Земалски иоглавар г. нодмаршал Вебер , ириспевши на оршавачкој лађи пз Мехадије , јуче је отпутовао у Варадии. (Задрулсно.) У понсдеоиик 18. ир. м. ималд је наша срнска иевачка аадруга главии еаеташис, на коме је изабрат одбор, којн ће састдвити одговор на предлог вршачког певачког дрзпптва. Уједно је ивдата веровиица иј »сдседмику задруге г. Ж. Лончаревићу, да »адругу засТупа на глмвној годишњој скуиштини народног иоворишта у II. Саду. Ми ћемо у своје време саопштити читаоцима одборов елаборат о вршачком предлргу, а још у данашњем листу налази се извешће г. прсдседниса о годишњој скуиштини нозориштауНовом Саду. На иетом еастанку поднео је своју оставку на чланство г. Стева Милашиновић, која беше уважена.

(Хорплна миса.) Пријатеље хоралног нојања чека рстко уживање у срсду 6. ов. м., у који ће дан, као на рођен дан 1Т». В. цара овдашња немачка.иевачка задруга у католичкој цркви отнојити уз пратњу бргуље чувену хоралиу мису, што је комноновао славии композитор Шуберт и која је позната нод именом „немачка миса." (Разбојник Нса Надрљанскн) из разбојничке дружиие Рожа П1?шдор,ч утекао је у Србију. Но комесар сигурност г. Иваиић из Сентимаша пронађе му траг , те је пошао са два четнттка у потеру. У Вал»еву ухвати га српска полпција, и нреда га г. Иванићу, који га јсу тешким оковима иреко Земуна на коли одвео у Бачку. Иеа је родом из Санада. — Кад всћ о полицајским сгварима говоримо, да напоменемо и то, да се у горњој вароши пре неки дан нотукао један овдашњи трговац са једним својиј« радеником, који је као што чујемо хрђаво нрошао. Трговац ирипада имућпрј класи, због чега би нредностављлли, да је ивображен. У имућних треба да се налазе и Рдрупгтвене врлине и да су иримериога ионашања, на које би се имао нрост свет угледатн. *

(Ватра.) Овдс ео од јуче поговара, да Г.шна у банекој граници већ два дана гори и да јс иајвећи дсо вароши у псполу.

Поаоршптнн реисргоар за идућу недсљу нисмо добили.

ПРЕТПЛАТА. Нретплага на ..Зем. Ј\гасиик" од августа стане до конца < к ,- обра на ф . 1.25 „ „ децембра „ 2.50 а Србију је тромесечна цена 15 гр.

Издаје и уређује: И. К. Сопрон.

Сопронова печатња у Земуцу.