Zemunski glasnik

Харамбаша изађе пробуди кочијаша и слуге те унрегоше коље, аатим уђе и рече да је еве азур. Харамбаша се вијну на коња испрати нас до друма, иокаже нам да.т.и пут, опрости се с нама па се врати. Тек кад се видох у Араду данух душом и почех да пребацујем грофици каку је комодију са мојим „ауторитетом" изиграла. Кад ја сврших а она ме подругљиво запита: — Збиља г. бароне да нисте ви сањиви ? — Нинајмање гроФице, одговорим ја. За по сата знао је цео Арад за нашу историју. У вече на балу гроФица је била најлепша али нажалост није могла да играјер се на Чарди изиграла. Али онет зато она је била краљица целога збора.

Од то доба прохујаше шест месеци кад ја наједанпут у једном листу наиђем на ове врсте: Фекете Јошка , гласовити харамбаша, осуђен је у Оегедину на смрт, где је иста иресуда извршена. Ја похитим одмах гроФици да јој саопћим ову значајну новост. Штета, рече ми она, био је зачудо диван „Тенцер." С немачког: Ж. А. Ш.

Путовање царево на исток.

Цела је Европа обратила у садање доба на Исток велику пажњу. Познато је нашим читаоцима из прошасти бројева нашега листа , да ће у Египту бити свечано отварање сујецкога канала , коме ће и представници свију дворова, изузевши једини руски двор, који је колико смо досад дознали , неће представљен бити, присутни бити. Осим други дворова, које ће принцови владе своје да преставе, тако јеи царице Францеска, а од стране аустрискоугарске државе, сам ја цар, са својим главним минисгарима Бајстом и Андрашијем, овај пут на исток иредузео. Од колике је велике важности дакле ово путовање ГБег. Беличанства , у толико ће веће посљедице имати по свој прилици и на народе хришћанске на истоку. Надамо се да ће опис овог знаменитог путовања читаоцима нашима добродошо бити. На жељезници кренуло се Његово Беличанство са многобројном својом пратњом из Пеште у 'Д 6 сахага, и иутујући целу ноћ приснео је у 5 сахата у јутру у Бази-

јаш. Време је било влажно и ладно. Колодвор у Базијашу , би јо је лепо осветљен, све је живо иа н >гама било. Ту су га дочекали и поздраиили земал>('!си поглавар, иодмаршал Бебер, ђенерали Кшиж и Шнајдер, српска депутација начелу о дочеку г. намесника Блазнавца и многобројне депутације, а наиме наш,1 земуиска, панчевачка белоцрквапска , карловачка, варадинска и друге, као што смо у нрошастом броју нашег листа опширно извешће донели. Дна пароброда „СоФија и Фриурих" богато украшени, сјајно осветљени , и са многобројним заставама примипге високе госте. ГБегово Беличаиство почем се свима скупа захвалијо на свечаиом дочеку са министарима и дворјапима стуии на пароброд „СоФију" Беличанство дивних предела од Базијаша до Оршаве, велики је утисак учинило на цара и целу пратњу. Са обе стране дунава беше множина месга осветљена, и нрангије иуцаше са с-вију страна. На граници румунске кнежевине у месту „вечерова" стану бродови у крај и цар стуии на иоље, где га министар иносграни дела Коголничано у име свога кнеза поздрави. Оделење војника, румунске кавалерије и народне гарде цар је прегледао , и продужи на паробрОду путовање даље. Красан је изглед исто вече био код „калаФата." Цело је место лепо осветљено било , тако исто и „Бидин." Куле од џамије пламтиле су у самој ватри , топови груваше на све стране, ватромети на брегу дунава разпростираше светлост у даљину. Ту ноћ путовало се и сутра дан око подне стигло је ГВегово Беличанство са пратњом у Рушчук. Овде је цара дочекао и поздравио Барон Прокеш Остен, велики везир Али-паша, Омер паша, који је јако остарио и на изгледу иознати се могло, да је своју стару енержију и урођено му лукавство сасвим изгубио , које су га управо узвисиле код турака. Сад им код малаксаног и изможденог старца нема ни трага. У свити турској био је и Акифпаша земаљски поглавар у Бугарској. Тонови груваше громовито, банде засвираше, кад цар из брода на суво изађе и војнике прегледи; међу регуларном војском беше и баши-бозуци, кОји са-својим полудивљим изгледом ни најмање пријатан утисак неучинише. Множина се народа слегло било. Из Рушчука до Барне иут је био на железници

турској, која је од енглеза саграђена, али тако Хрђаво, да се на овој железници са највећом опаеношћу иутује. Сад је из Цариграда строги Ферман стиго на поглавара бугарске, да Он путује сам у пратњи царевој и за безбедност овог путовања главом јамчити има, (врло практично!). На еваки 100 корака це.лог пуТа бм о је по један коњаник ил банш-бозУк стављен, који су на пселезницу иозбр имали. Седам сахата путовало се до Барне, где је ГБегово Беличанство у вече сретно приспео, и овде се навезе на море за Цариград при тијом и благом времепу. | Ј (Наставиће се.) % • ' — — СМЕСИЦЕ. (Личне вести.) Дослдањи командант сурчииске кумиаиије г. капетан Барић иостао је мајор. Инжињер и техничар г. Симон бавио се$н#колико дана овде у Земуиу с тога, да закљЈЧи у име ио- г знатог повласгичара берлииског Хо^мана уговор са овдашњим акционарским друштвом цигљарским, које намерава иа нролеће. да подигне заокружеиу Фуруну по најновијој системи. -- Ономад био је овдо и нензијонирати иолицај-комнсар тамишварскИ г. Деметровић, који се јако интертсује за 13 »јничку Крајину и граничарски сабор. — Овде је присиеа и г. Сундечић путујући из Одесе за Црну Гору-

(Грчко школско братство.) Земал?ска власт пот врдила ј,|^,устао ЈМ. ао.^иоооша—©»даинљ«грађани грчке и маћедо-романске народности усљед кога они се конституишу као школска задруга и преобратише постојећи Фонад у главницу те нове задруге. Уједно је дошло реш,;ње на представу црквене општине у тој ствари: Она је упућена да судским путем тражи своје право.

(Задружно.) Наша српско-црквена певачка вадруга добила ]е од београдског певачког друштва следеће ииеМо : Председнику српске црквене певачке задруге у Земуиу. г 11рема члаиу 5-том устава друштва нашег, изабрасмо хороуправитеља сриске црквене певачке задруге земунске, госиодина Веицеслава Хорејшека за свога иочасног члана; с тога Вас умољавамо г. Председниче , да г. Венцеславу Хорејшеку ириложену динлому с нашим иоштован.см и братским поздравом иредате. Приликом овом примите и сами са драгом браћом љубазно поздравље. У Београду 21. октобра 18С9. У име београдског певачког друштва: Нера Г. 1'адопић, с. р. Јонан Воишоннћ, с .-р. деловођа- иредседиик. Наведену диплому предао је. председинк паше задруге свечано у присуству свнју дејствујућих чланова 23. окгобра т. г. госиодину Хорејшеку.

(Нађено дстс.) Опомад нађоше сељаци из Бежаније у пољу љиховбм једно дете које се од прилике пре месец дана родило. ДетиЈБе руво онако је као што Шокице имају обичај децу да обла.че.

Издаје и уре1)ује: И. К. Сопрон.

Сопронова иечатња у Земуну.