Žena

104 ЖЕНА

Према томе раввила се народна ношња, га које се могле видети и географске и културне и привредне прилике једнога народа. Та се народна ношња развијала постепено и врло лагано и упоредо са целокупним животом народа. У историји развитка наступео је и у овоме обрт Као што су поједини велики и јаки народи натуривали слабијима своје обичаје, тако су доцније натуривали и своју ношњу, те се чисто народно одело губило све више. Шрво су народну ношњу остављали они, који су били богати и моћни, а језгро народа је најдуже истрајало у својој навици.

И у овом времену ишла је промена у народном оде лу лагано. Доцније се развила мода у пуној мери. Дошло је време, када су поједини чланови једнога народа почели да се облаче не ведећи рачуна о особинама народне ношње о потреби, о здрављу, о укусу, до ли о промени, о тежњи да сваки час одело буде новом друкчије. Била јеи тежња да појединци покажу своје богатство и првенство, и да имају оно што други немају. А други су јурили за њима да их достигну пи — „не остану последњи“. И кад је већ створена мода и освојила тежња да сваки час буде нешто ново, без више цели, онда се уплели и други разлози. Историчари су ва. бележпли, да се за време француских краљева Лудвига ХЛУ и ХУ. развијала кринолина. Љубазница краљева хтела је да прикрије, како је у благословеном стању, те је измивлила широку кринолину, која је можда најгаднија међу ношњама била, и та је кринолина више од пола века владала.

Ако су које великашице имале лепе груди, оне су се старале да у моду уведу дубоко изрезане струкове. Ако је која имала рањави врат, она се трудила да унесе у моду закопчане хаљине до преко грла Сара Бернардова, чувена француска трагедкиња, која је висока и танка, унела је у моду турниру, коју су после подражавале и малеи крупне женски, те су изгледале као чудовиште. Ако је која имала на лицу младеж, она је извела да п женскиње са чистим лицем излепљују то чисто лице црним, малим, округлим фластерима. Ако је која угледна женска, која је била упаивна у друштву, имала велике ноге, она се старала