Žena

ВЕНА 15

како је она проста жена могла толико да упливише на нас децу, да тако осећамо брини Сећам се, да је једном, кад сам био болестан, молила бога да не умрем пре вод ну ИРе године, док не пређем на „српску веру“, па ма онда умро. Сећам се, да је једном о Видову дну плакала, што је један Орб ин онако радио.

Али не могу никако да видим онај промишљени, по плану рад, да постанемо добри Срб. и. А она је то постигла, па ако и није можда потпуно постигла, није њена кривица. Као проста жена доста је урадила.

Ето, видите, шта може мати! А шта тек може образована мати. Жена може кућу да унапреди, а може и да је упропасти.

Често најмање ситнице, преко којих би се до. бром вољом прешло на дневни ред, изазову највеће несреће и зла у породици. Узмимо само одношај између свекрве и снаје. Колико се зла догађа, колико се породица упропасти због предрасуде и већ папред створеног уверења о одношају између те две женеу кући. Колико ве лепих снова и нада уништи, а због ништа.

Наш народ је патријархалан и воли да живи у породичној заједници. Нерадо се дели,и то само кад мора. А тој деоби ву скоро увек криве жене. А зашто 2 Зато, што већ деца из малена слушају, како свекрва и сна не могу добро живети и морају се мрвити. Често ћете чути, где кажу место свекрва „све крива“. Или имам вина док га не оженим, а после ме неће ни гледати. Џа онда песма: „О, ково моја, ој него моја, —- сад ће те туђа мајка плести па клети“. Или: „Чим Х кућу дође, жарач тражит' пође, па окупи свекрвицу ит. д. Ту су вам сна и свекрва крвне непријатељице већ пре него што се састале. Онда, разуме се, свака одмах у почетку већ тражи узрок да оправда то своје предуверење. А узрока има увек и доста, и ко га тражи и не тражи га. Па сасвим је и природно. Ни у две куће. у селу не живи се Једни), Свака породица има својих особина, навика, обичаја, који се равликују од оних у другој породици: Кад у једну кућу уђе 1 млада жена, која је до 18. или 20. године живела, другачије, него