Žena

ЊЕНА 11

пуно љубави лице ма које жене, тако ме исто јева спопада, кад видим мргоду,и кад чујем, где год било, жену кад ларма, грди и зипара, па ма донекле п право имала. Не стоји јој лепо и одвратно је. А што је главно, од тог у већини случајева нема никаква успеха. Јер у том случају и мушки се лаћају тог оружја, пре им је при руци него благост, и у мушкој је руци то оружје обично сигурније него у женској. Ја ћу увек пре послушати и испунити благо изражену жељу једне жене, па ма по мом мнењу и немала право, него и праведну а у срџби и бесу изнесену, јер мени је горопадна, срдита жена немила, одвратна.

Волим видети Бирчанин Илију намргођеног са руком на јатагану, импонира ми. УЖенска у тој позитури је гадна.

Од жене, дакле, у много, у већини случајева, вависи срећа, напредак и мир у породици. Али од жене зависи још нешто више у породици; а то је здравље појединих чланова породичних. И ту је жена главни извор, било добра било зла.

Али о том ћу писати, ако да бог здравља, доцније.

ок

ЗРНЦА.

Највећа. је филозофија у животу: Да човек зна шта треба да запамти и да зна шта треба да. заборави. Па да не памти оно, што би требао да заборави, и не заборави оно, што би требао да запамти. <<"

== »

» Не тражи ни од пријатеља, да ти опрости док је још гњеван, а не теши никога у почетку жалости његове. Узалудно је.

па