Žena

И онда је постојало над децом само право — матере. После тп соцполови говоре о читавим гомплама, које живе у међусобном браку. Једна извесна гомила жена живи са извесном гомплом људи у заједници. Па онда долави многоженство, па многомуштво, па разни прелази, па чак и овај брачни живот што га познајемо ми.

Ми можемо наћи код појединих дивљих племена чак п данав скоро све те форме и то у великој разнолпкости. Алп ту нема калупа. Не може се рећи, да се исти развитак опажа код свију народа. Има јако заосталих дивљих племена, п: живе у једноженству, а има мпого напреднијих и просвећенијих племена, па живе у многоженству, илпу другој формп.

Још се научарп врло живо препиру о томе: Је ли цео човечји род понпкао од једног праоца п једне прамајке, или су људи равних раса имали разне претке. Али ма како било, спгурно је, да се човечји род није развијао једнако. То је завибило од разних економоких и других прилика, у којима су људи живели у разним крајевима.

На пример у Уганди, где њихов сретни пли несретни краљ има неколико хиљада жена, постоји многоженство Путници, који су онуда путовалп забележили су, да тамо саразмерно има врло много жена; скоро 4 жене долазе на сваког човека Кад су их питати: Па где су вам људиг — они су одговорили, да су многи људи погинули у честим непрекидним бојевима, а осим тога су варобили многе туђе жене.

Под таквим приликама врло је природно, да ће тамо п остати многоженство. Има у Аустралији пле мена, па кад напђу неср-ће, заразне болести, онда раскину дотадање везе п уведу за неко време вајодједницу жена. Но то није вамо код дивљака. После 80 годишњег рата, који је скоро опустошпо у читавим крајевима мушкарце, те је било несаравмерно много жена, решпо је франачки окружни сабор у Нирнбергу, да (1650. год.) мушки могу држати и по две жене. Но пто је било, разуме ве, привремено.

Хтео сам да покажем, како прилике утечу на форму брака, п то, ах, друге прилике а не љубав, Тако