Žena

НЕ НЕБА 241

Књижевност,

Наша најновија књижевност о Доситеју.

Наша књижевност у најновије време почела је да се бави Доеитејем. Искрено да кажемо у много мањој мери, но што се то могло очекивати уочи стогодишњег помена емрти његове.

Објављено је, да се спрема државно издање целокупних Доситејевих дела. То ће издање, бити, без сумње потпуно, е потребним тумачењем, и јевтино. Надамо се, да ћемо тамо наћи и потпунији животопис Доситејев од досадањих животописа. Било би добро, да је то издање изашло пре етогодишњице, да је до сада ушло у народ, јер, нема сумње, да би у томе случају и прослава испала срдачнија. Али кад није друкчије, шта ћемо. Оно државно издање доћи ће увек добро, јер Доситејева дела нису таква књижевна работа, да имају вредност само у очи стогодишњице његове емрти.

Да прегледамо оно, што нам је до сада дошло до руке о Доситеју.

Живот Доситеја Обрадовића, “3 његови: дела саставио Титомир Остојић, Нови Сад, издање уређивачево. 82 стране осмине. Цена 1 круна.

Ово је дело намењено за школу, а писац у предговору вели: „При одабирању комада за ову књигу из Доситејевих дела руководили су ме ови погледи: (1) да се што боље позна живот и карактер Доситејев, (2) да се познају његове мисли и реформаторске идеје, (8) да се познају културне прилаке Српскога Народа“.

По себи се разуме, да би на овако малом простору било необично тешко изнети иоле боље све оно што пивац у предговору обриче. Морамо истаћи, према простору, који је стајао писцу на расположење, да су поједини моменти из живота Доситејева, сувише опширно изнесени, дочим боравак Доситејев у Србији није никако ни додирнут. Реформаторске мивли и идеје Доситејеве врло су непотпуно и кратко истакнуте, а то важи и о културним приликама српскога народа. Но ипак ће ова књижица добро доћи нашој омладини средњих школа, јер ми сличне књиге немамо. ~

Мали Ђакон, приповетка из живота Доситеја Обрадовића, од Душана Ђурића, учитеља. Украшено са седам лепих слика. Одике је цртао Душан Ружић, учитељ. Нови Сад, издање