Žena

350 ВЕНА

љени, може бити да су се подавили у Лаби. А 1 можда, су запали мртви непријатељу у руке, па их непријатељ покопао, а да их није ни бројао, ни бележио.

Пред општинском кућом искупљали се људи и жене и деца сваке недеље п тражили извештај: Шта је с њиховима 2 Али све једнако слушају исти одговор: — Још није све побележено, још није све рашчишћено. Стрпите се. Чућемо!

Тада се сред оне гомиле света и опет зачу глас

Огњанке: — Стрпићемо се пи чућемо! Али шта ће бити с онима, који су криви2 Доведоше је пред капетана да се правда. — Бог

те убио, несретнице, шта си опружила и опет јевик. Зар још није доста 2!

— Боли ме!

Капетан је био добар човек. Да је уписао у заппенпк све што је наговорила о министрима и управљачима, маните. Него јој каже: — Шта да радим тобом, несретнице 2! Жао ме је оног детета. Ко ће да га храни 2 Ти си мислила да је крив Бенедек, који је управљао битком на Кенигегрецу. Па он је већ скинут са свога места и њему ће и судити. Тако ћу метнути у записник да си њега мислила. Њега си мислила, је ли2 Па сад иди до ђавола и ћути, јер ћеш зло проћи.

Почеше да се враћају први излечени рањеници. Говподе шта су ти напричали. Најпре о пруским новим пушкама. Те пушке циндерке, које се са стране пуне, шест пута се напуне п испале за један минут, а и даље терају од аустријских. дато је 87. регимента вестфалских стрелаца оборила читаве редове тиролских ловаца. А оно, што су причали о битци на Кенигсгрецу, било је да се човеку кожа јежи.

Био је магловит и кишовит дан. Око 250 хиљада војника борило се са сваке стране. Пруси су напали у 8 сати ујутру. Аустријска војска, имала је 500 топова и чинила чудо. По Прусе је било око 11 сати већ врло зло, кад им је стигао у помоћ наследник престола њиховог са војском, и напао наше с бока. У 1 сат се окренуло, у 8 сата изгубили смо Клум, где је био кључ аустријског положаја. Тада се наши почеше — распадати, а Пруси почеше гонити.

Ј