Žena

КЕН 379

стављала живот на коцку за један пољубац. Видимо како је та велика страст рушила још у најстарија времена границе вере и народа, и како је премудри Соломон у дубокој старости својој, градио олтаре туђим боговима, да задовољи оне безначајне намигуше, ва које се беше успалио.

Џа како пониче та демонска страст И у чему је корен њен — Узалудно претресање. Вековима су равбијали људи главу о томе, и били потпуно не. моћни да реше то питање.

Зато је постала прича о Амору. Тај несташан дечко има стрелу која рањава срца. А он хоће тако често да се нашали, хоће кад год да устрели па онда повеже двоје, који пначе не пристају никако једно за друго.

И поникла је прича Аристофана. Некада су људи били цели. Мушка и женска половина рађала се заједно. Но кад су наши праоци скривили, бог их је раставио. Две половине рађају се на равне стране. Али они, који су једно другоме намењени, траже. се, њих обухвата нека чежња, преброде често реке и мора док се састану, нађу и споје. — То је управо прича — о судбини. 'Гако је суђено и то тумачи све, а уједно не тумачи ништа.

Па онда прича о чинима. Кад људи нису могли да растумаче демонску љубав, они су измислили неке чини, неке враџбине, којима може женско да устрели „Срце мушкога, а може и обратно. Олушамо и данас сваки дан: Опчинила га је! У тим чинима лежи нека неодољива снага. Ти чини освајају. Ако женско удари неприметно мушкога са главом слепога миша, он ће облетати око ње као слепи миш, па ма сто пута ударао главом о зид. Равуме се, да ту главу слепога миша треба одсећи сребрним новцем, на коме је лик матере божје.. Или некоме даду — да поједе. Н. пр. у каквом тесту, да опростите, нешто од роде. Само кад се замешује тај љубавни колач, треба три пута изрећи: Као што рода гледа у своје јаје, тако да он гледа вазда у мене, и кад ово поједе, да не може да деде ни чсњава шјт, д, и т. д. Има стотинама чини.

Кад год свет није умео да реши неко питање,

4%