Žena

388 ЖЕНА

И баш најлешша ћерка сетила се у последњем часу да промени ципеле на ногама, а оне ципеле које је скинула, није одбацила довољно у крај, него су остале на видику. И кад су просиоци бирали, догодило се, да је баш она најлешша остала бег ђувегије, а један просиоц изабрао је по несрећи оне — празне ципеле.

Ја не знам шта је управо приповедач хтео са том причом, чини ми се, хтео је да опише судбину, али би та прича могла веома згодно да оцрта ону завесу, иза које еви ми бирамо. Па многа, и то баш најлешна остане без ђувегије, а многи, који мисли да је изабрао најлешну, напослетку види, да је ивабрао — лене ципеле.

Тај избор на памет, догађа се и сувише често, без памети. Повната је она страст, која обухвата често човека и жену — од првог погледа. Нису ни разговарали, једва су видели једно другоме очи и нос, уснице и трепавице, а у њима већ букти као у паклу.

Па бар да је иоле савршено оно, што су видели. Али је баш у оној страсној, демонској љубави пуно несхватљивог и неравумљивог, управо неприродног. Вар је једном било да много старија женска, која нема никаквих видљивих дражи, занесе млада човека; Зар је један човек великог, дивовског ума, залудио се у најнезначајнију луткуг! Зар је један човек оставио дивну, честиту жену, оставио децу и потрчао за оном, која по мишљењу целога света није вредна да скине ни ремен са обуће жене његовег Вар се у дивљој страсти једна жена лаћала отрова и најмљивала убијце, да се отресе свога човека, јер јој се разбуктала страст за каквом животињом у људском обликуг!

Ко сме да устане противу друштвеног реда и учини оно, о чему свет говори, да се не пристоји2 Ко сме да устане олако против законаг! А то све могу и могле су најслабије девојке и људи најбеднијег карактера, кад их ухвати она демонска страст. Видите младу девојку, која је безгранично поштовала и слушала родитеље, како се не осврће на њих, кад је захвати она дивља страст. Видесмо у времену, кад су закони забрањивали брак између појединих сталежа, како је страст демонске љубави цепала вакон, или