Žena

ЋЕ НА 381

и особинама видети лепоту тела пи душе. Томе ће се допасти оно, што одговара потреби његовог живота.

Кад човек буде просвећен у том правцу, однегован и васпитан, да схвати потребу и озбиљност живота, онда ће он имати снаге, да потискује штетну, демонску страст. И онда ће и љубав пагледати друкчија.

Ја држим, да се историја љубави и кретала у том правцу. Што ције тај правац јаче и видније избио, томе су криве заплетене материјалне прилике; али да би 16. здравим материјалним приликама тај правац јасније избио, држим да је ван сваке сумње.

Хоће ли икад нестати оне демонске страсти, која не види, не чује пи не мисли, то је друго питање. Но ти случајевп биваће све ређи.

Оно што је Ломброво писао о рођеним влочинцима, о људима слабе душе, јер им је слаб или мањкав живчани систем, мора нас бацити у бригу. У свакоме детету постоји тежња, да узме и дограби све што је светло и допада му се. И хоће да удари чим му се што не допада. Обавештавањем, просвећивањем, дисциплином, навикивамо полако сецу да зауздавају те своје похтеве, да побеђују оне страсти, које су штетне по онај друштвени ред, у коме живимо. Но има на жалост људи, који немају довољно јаку вољу да се зауздавају, а та слабост излави из неправилног састава тела њиховог. Они или немају уздица којима, треба да се зауздавају, или су те уздице слабе и оде све у понор. Зато је Ломброво назвао те људе рођеним влочинцима. Управо ти су људи тако рођени, да ће пре а после доћи у сукоб са законима, јер не могу и поред најбоље воље да се уздржавају и господаре над страстима својим. ;

Такве нарави заразиће демонска љубав п у далеким вековима, али ће љубав уопште бити здравија, чистија и задахнута мирисом дубокога и правога песништва. :

Болесна страст и глупост, по мом мишљењу, не иду у право песништво.

3-