Žena

384 ВЕНА

кашто би нас искрено заболело оно трње живота и убоди његови. Није то само овде. Мана тако многих наших нових приповедака је та, што су још увек старе, преживеле и немају здравих живаца. —ић.

Ки

Разне белешке.

Споменик Доситијевој матери.

У Српском Великом Св. Мартону била је велика свечаност. Српска омладина у Српском Св. Мартону побринула се, да на гробу Доситијеве матере Круне подигне споменик, који је на Спасов дан освећен у присуству силног света из места и околине. Српска омладина у Св. Мартону задужила је народ српски када се сетила матере великога учитеља народног Доситеја, и спасла њен гроб од заборавности. Није могуће да незнатне жене рађају велике људе. Треба прочитати на почетку Доситијевог животописа, како је дубок, силан, истинит И светао осећај његов према матери својој; како се он тешко растајао са гроба њена када је полазио у калуђере. Матере, чији спомен тако јако поштују деца, заслужиле су да буду поштоване. И ово је доказ, да не можемо имати великих људи, док не будемо имали великих матера.

Пореза на нежењене.

У Француској се озбиљно спрема сваковрсни намет на одрасле нежење. Француски сенат усвојио је већ такав предлог у начелу, а сличне предлоге претреса штампа скоро у свима културним државама. Предлог, који је примљен начелно у Француском сенату, своди се на ове главне тачке:

Ко остане неожењен после 29 године, има у резерви да учествује дуже у војним веџбама од оних, који су ожењени. Ако остане неожењен и до 45 године, тада се његова резерва продужује. — Сваки државни, окружни и општински чиновник мора од сада бити најдаље до 25 године ожењен, иначе се отпушта из службе. Изузимају се само они, који докажу лекарском сведоџбом да су неспособни за женидбу. Не протеже се она тачка ни на оне који су били већ ожењени, па остали удовци или се развели од својих жена, За