Žena

890 ВЕНА

Оставимо деци њихово детињство.

У новије доба опажало се све више и више нервозне деце, која дању не могу да једу, ноћу не могу да спавају; глава им врела, ноге хладне, раздражена су, осетљива а уједно уображена, а то је понајвише због тога, што наша деца немају свога детињства, него их претоваримо учењем, не дамо им времена да се играју и провађају у свежем зраку. Већ је Фребел установио, да се природан ризвитак детета не може постићи у јурњави и у скоковима, него да тај развитак треба да иде постепено и да му оставимо времена. Кад дечко дође у 1 или 2 сата из школе, једва има времена да руча, па га онда посадимо за сто да читаве сате ради школске задаће и учи. Већ и саме школе претоварују децу учењем, а многи родитељи држе, да деца осим школских предмета треба још у раној младости да науче све што им треба и све што им не треба.

Закон је узео децу у одбрану бар на једноме пољу. У добу када тело и душу детињу треба штедити и снажити, закон не дозвољава да се та деца употребљују за рада у доцнијем добу не дозвољава да тако дуго раде као старији, и штити младеж и од ноћнога рада. Када ће већ једном и родитељски дом штитити децу од прекомерног умнога рада и оставити деци њихово детињство 2 Доста се пише о томе, али се слабо мисли, па кад ћемо већ почети о том питању озбиљно да мислимо 2

Минерална купатила код своје куће.

Велике, чувене и много посећене бање почеле су већ одбијати од себе праве болеснике. Богатији посетиоци употребљују и бање, да покажу своје богаство, а у силном пресвлачењу и кинђурењу свој бес и луксуз. Зато се паметнији свет и клони таквих бања и потребна купања узима код своје куће. Д-р Седнецки из Берхтесгадена производи нарочите бањске колачиће (таблете), које се растворе у загрејаној обичној води и тако стварају минерална купатила. Тако се вештачким путем могу направити слана купатила, сумпорна, гвожђана, јодна и бромна сона купатила, кисеонична и угљенична купатила, купатила у јеловини или од миришљавих трава итд. „здравље“.

а)