Žena

892 ЊЕНА

ће добити мрље. Све те ствари треба ушити у јако платно и затворити у орман.

Како да распознамо траво масло од уметни-

чког маслаР У чистом суду треба скувати чисту воду, а у малој кашици истопити нешто масла. Затим треба усути у чашицу, до пола, кључале воде и у ту воду усути капљу врелог растопљеног масла. Ако је масло чисто, створиће се на површини вреле воде танак слој масти, који се брзо разиђе у малим капљицама према крајевима чаше. Ако је масло од маргарина и т. д, створиће се исто тако на површини вреле воде мастан слој, али се тај мастан слој не разилази у ситним капљицама према крајевима чаше, него ће се створити само неколико великих капљи, које ће пливати по целој површини воде. Ако у природном маслу има само неки део уметничког масла, онда ће капљице, које се разилазе према крајевима, бити веће, према томе имали у правом маслу више или мање уметничког масла, Ова проба испашће за руком сигурно само онда, ако је вода чиста, потпуно бистра и ако је истопљено масло јако врело. И кад се вода. расхлади, видећемо још увек разлику на згуснутом маслу.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. |

„Славуји поје.“ — Молимо што друго.

Ги С. В.у К — Преводе те врсте употребили би само кад би дошло до какве невоље. А ваљда неће. Немојте шиљати.

ЗКене у нашој најновијој књижевности. Врло се свиђа али има много оштрине. Само да изоставимо неке изразе и два последња става на крају. Не би изгубило ништа од праве садржине. Пристајете лиг Овако мисли и онај, чији сте суд хтели нарочито да чујете.

; ; « Садржај 6. броја „жене

Песма: Песма о смрти, од —а. — Љубите се и множите. се, од Др. Славка Милетића. — Туђе мисли. -— Како да обавестимо женску децу о сполним питањимаг — Марија код ујка доктора на селу, од д-р Макса Окер-Блома, превела Јулка Јањићка. — Жена која чека мужа, од — ша. — Наше мане, од Анке Милана Ђ. Ћосића. — Помоћ за време бабиња, од Милана пл. Младеновића. Мане и добре стране брака, од М. М. Дач. уч. — Наше више девојачке школе, од Милице Јаше Томића. — О браку, јер у том питању живимо у мраку (озбиљно ћеретање), од непознатог писца. — Књижевност: Кроз трње и цвеће, од —ић. — Разне белешке. _— Белешке о здрављу. — Белешке из домазлука. — Одговори уредништва. — Садржај 6. броја „Жене“.

Срп. штампарија дра Св. Милетића у Н. Саду.