Žena

ЖЕНА 488

а добри повнаници не позпају пас више. И поврх свега треба примити бар 10 анонимних, препоручених писама, у којима јављају „добри пријатељи, који хоће да остану непознати“, како је невеста најобичнија ђубретара са оваквим и опаквим предживотом. И мора човек бити приправан, кад долази својој певести, да је нађе сваки дан друкчије уплакану, јер је и она добила сваки дан друго анонимно пишемо, а у свакоме се доказује, да би по њу несретницу најбоље било да веже камен о врат и скочи у реку, него што ће да се уда за развратника.

И ко све то претури, треба да нађе пријатан осмех, да изгледа сретан и блажен, да обуче рукавице, узме младу испод руке и посети све своје и њене пријатеље и непријатеље, јер те визпте не смеју никако изостати. И мора још пре венчања да се прпправи ва брачно путовање, најмање у Млетке п „Лидо, а ако је икако могуће. у Египат.

Само онп нису позавидели оном дивљем Вулукаферу, пли Вулукаферки, који се нису венчавали. Код нас је збиља дошло до тога, да је постало лакше п умрети, но ступити у брак. ја се, видите, ни мало не чудим, што је код пашег сељака, бар у Банату, Бачкој и Срему, (за друге крајеве није ми познато) почео да се одомаћује нов обичај. Сасвим онако као код дулукафера. Кад му дође да се жени, узме је за руку п одведе је у дом свога оца. Девојачким родитељима је то помало срамота; „жалосни таст“ пде света ради по селу мало с двоцевком. и прети да ће убити и њу ињега, алп се брго умпрп. У многим случајевима бива то договорно, са знањем родитеља, а цел је, да се све сврши брже и јефтиније. После набаве полако све што треба п венчају се. Ово је јасан п гласан протест против оних стотину беда, које су скопчане данас са браком. И бадава је ту пренемагати се о покварености народа, него треба озбиљно мивлити на упрошћавање обичаја п отклањања тешкоћа при браку.

У време оно, кад је постао свет... Али већ коће внати кад је постао свет. У календарима пише, даод створења света пма по ратуну православне цркве 1.419.