Žena

ЋЕНА 445

Горе се навукло суро небо, пуно буре. Марко је стигао на крај стене испод које зија језеро.

Шта саде! Ма колико да је Марко јунак, и ма колико да се види и по шарцу, да би јурнуо и у ватру пакла, ипак су оба застала, пред очајним положајем. Да ли да налете онамо где је немогуће2! Или зар да се врате2 То као да је срамота Краљевићу Марку...

Шта сад» Тешко је замислити слику која живље и простије ставља то питање. Па још тако кратко. Парче сурога неба, један крајичак велике стене на коме је јунак на коњу, а доле у провали је тавно језеро. То је све. Али је утисак силан.

И можда не би био тако силан, да не знате. да је 10 Краљевић Марко. Ово није раскрсница на којој се промишља српски Херкул, овде као да нема пута, јер је напред провала. а може ли се назад, то из онога комада стене не видите, али од оне стране као да се баш и гомила бура.

Изгледа, да је сликар приказао у тој слици данашњи страховит положај српскога народа. Гледајући ту слику живци се потресају и чисто би да западне човек у очајање, али је она силна несавладива јуначина на оном несавладивом коњу нацртан са изразом толике снаге, да је очајање немогуће, Има и мора бити излаза.

Када сам дуго и немо гледао ту слику, искрено признајем, као и једну до сад у животу, стајала је до мене једна женскиња. Била је иона потресена, и најзад рече: Овде има нечега, што ће још доћи. Наћи ће се Марку на невољи бела вила, његова посестрима и они ће заједно наћи излаза...

Ж # ж

Сликар је намеран да умножи отисцима ову слику, у којој је не само композиција велика, него и израда. Као пандан доћи ће: Милош у Латинима. Ту слику нисам видео, али је она израђена по народној песми. Милош Обилић на коњу, пребацује цркву латинску буздованом.

Видео сам и композију треће најновије слике Боцарићеве: „Зашто је српски гуслар ослепиор“ Кад је уметник изради, онако као свога Краљевића Марка, биће то знаменита слика.

Вила довела гуслара српског накосовско разбојиште и показује му слику јуначке борбе погинулих јунака српских... Она не гледа управо. Само је руку своју управила на онај