Žena

У Орегону једногласно, у Невади са две трећине гласова, у Канзасу са 94 гласа против 28 гласова и у Калифорнији са 65 против 6 гласова. И у многим другим америчким државама, у којима још није уведено женско изборно, право, догодиће се то ускоро. У државама: Илинос, Нихиган, Монтана, Мену усвојили су сабори право женског гласа са великом већином, али та обична већина није била довољна, јер се тражи квалификована већина.

Успеси женскиња у политици.

При последњим изборима земаљских посланика у Финској показало се, да су женскиње свесније свога бирачког права од мушкиња, јер суу већем броју дошле на биралиште. И у Уешингтну (Америци) гласало је у више округа више женских бирача и ако је тамо већи број мушкиња од женг скиња. — У појединим америчким државама бивају све чешће изабране женскиње за градског начелника, што је свакако знак да се народ уверио да су способне за те дужности. — У америчкој држави Колерадо женскиња је министар просвете и изабрано је више женскиња за посланике. Још пре десетак година изгледало је ово не само немогуће, него и смешно.

Белешке 0 здрављу. Прва храна новорођенчета.

Кад дође дете на свет, накратко после тога почне плакати, и тада обично сви мисле да је гладно. Дају му теја и слатке воде, али се дете обично ни тада не умири. Ако је дете у сувим пеленама, можемо га слободно оставити да плаче, можемо га од времена на време окренути на другу страну, али му не треба давати одмах теја и заслађене воде. Природа је тако удесила, да се права глад детиња појављује обично онда, кад је мати у стању да надоји дете. Породиље се обично прва три до четири дана туже да немају млека, но варају се. Оне имају толико, колико новорођенчету треба. Још док дете и не добија млека, или тек мало, ипак његова црева луче дечју столицу, што је знак, да дете не долази на свет изгладнело и празних црева. Многе матере се боје, да је шкодљиво по дете њихово прво млеко, јер је то млекд