Žena

464 ВЕНА

"Гђа Јела: А шта да ради жена, која нема доста млека > Кад би давала и сису и флашу, нашкодила би детету, јер сам чула да је двојако млеко шкодљиво. Зар није у том случају боље, да му даје само из флаше, него да га пусти, да пропада од глади 2

Доктор: У том случају далеко је боље давати и сису и флашу, него хранити дете само вештачки. И оно мало материна млека биће здрављу детињем од користи. Свака дакле мати, која због свога позива или из других разлога није у стању да своме

детету искључиво сису даде, добро ће учинити,

ако своје дете бар делимично доји. Ово делимично дојење нарочито је важно за ратарски и раднички сталеж. Ратарска и радничка жена ради много ван куће, те не може своје дете потпуно да доји. Али делимично би могла. Могла би н. пр. у јутрои у вече, а можда и у подне дете. да подоји, а међутим да га храни из флаше. Многе се жене плаше, да им се млеко од тешке радње покварило и да ће шкодити детету. Тај страх није оправдан. Детету ће мајчино млеко у сваком случају боље пријати ·_ од онога из флаше.

· Гђа Јела: Али има, г. докторе, и сујетних жена, које се боје за своју лепоту. ·

Доктор: Те жене волију себе него свој пород. То нису матере, него маћије. Али ни оне немају право. Није наиме истина, да дојење квари женску лепоту. Искуство доказује баш противно. Уосталом таквим женама нећу ни да износим разлоге. То су обично сасвим „безразложне“ жене.

Гђа Јела: Време је да довршимо. Већ избија из вас стари „женомрзац“. Не волим ваше испаде против жена. А држим, да их не би примила ни редакција „Жене“.

па