Žena

ЋЖЕНА 541

Јанићка: Па што ви излазио на станицу2

Мргуд: Чекао сам мога пријатеља Марка. Старог свата. Није дошао. (Гледа насат) У једанаест сати долази воз, морам ићи пред њега...

Јулка: Али седите, забога! (Седају.)

„Курићка (не седа): Ја морам ићи. Журим, журим! Треба да преставим ручак, а код мене се данас и пере. (Али се не миче да иде.)

Мргуд (говори Јулки): Да л' ти знаш, јесу ли јуче окопали људи виноград 7

Јулка: Јесу, тата. Све је у реду. Стрина Ката је надгледала.

Мргуд: Но онда ће бити надгледано! Отрина Ката је једна потпуно и савршено непотребна ствар.

ПОЈАВА У.

Долазе Ш., ТУ. и У. тетка. И оне носе торбу и пуно кутија. Једна је донела собом и кавез, у којем је птица. Све то остављају уз онај други пртљаг. Јулка трчи пред њих.

Мргуд (диже руке горе): Господе, створитељу света, неба и земље, свега што видимо и не видимо; ти, који цео свет одржаваш и отечески о њему промишљаваш — спаси ме! (Дотле се сви поздрављају.)

Ш. тетка: Што си ту стао као кипр Као онај свети Урбан, који моли Бога за кишу. (Поздрављасесњим)

ТУ. тетика (здрави се с Мргодом): Позвдравио те (Сима. Он ће доћи прекостура на венчање.

У. тетака (здрави се с Мргудом): Мог Јову морате извинити. Он не може никако да остави радњу. Он и ја не можемо нигде заједно.

Мргуд: Па си дошла ти! Наравно! Кад је гдегод крштење, венчање, погреб, ту се ви свуд испрсавате напред. Зато и јесте све наопако. Радујете се кад се дете роди, а наричете кад ко умре. А требало би да оплачете свако несретно невинашце које дође на свет, а да се радујете кад ко умре и спасе се овога света.

1. тетка: Дакле, при крштењу да плачемо; при погребу да се веселимо! А шта да радимо у сватови2

Мргуд: О сватови сваког оног у лудницу, који хоће да се жени. А ви дошле да играте! Но, лепи ће то бити сватови; све саме жентураче.