Žena

584 ВЕНА

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Јелки. „Циљ“ и „Боровник“ ућиће вероватно већ у идући број. Пошљи ако можеш што згодно за „Календар“.

Господину Б. у У. Слику учитељице, која је у Црној Гори била међу првим и прославила 30 годишњицу свога рада, донећемо врло радо у „Жени“. Молимо да је пошаљете.

Г-ђи С. В. у К. Слику за календар „Жена“ примили смо и хвала вам. Усвојили смо и ваш предлог, учинили смо и учинићемо све што можемо, и надамо се, да ће наше женскиње бити с тим календаром задовољно.

Г-ђи У. Н. у Б. Извините, за овај број није било могуће изнети оно што ви желите. Али ћете у идућем броју наћи о свему доста опширно.

В-ђици „Незадовољној“. Још су нам се две госпође јавиле, које држе, да она ствар Окер Блома није требала. изаћи, бар не у „Жени“; а где да изађе кад је она баш за жене намењена. Међутим са много више страна добили смо писма, да им је она приповетка показала пут што су га толико узалуд тражиле. Та је приповетка отштампана из „Жене“, иу засебној књизи. Држимо, да ће прокрчити пут. Што још јуче није могло да буде, сутра већ може.

Садржај 9. броја „Јене“

Песма: Љуба Краљевића Марка, од Ј. — Туђе мисли. — О хигијени полне зрелости и менструације; о хигијени душе и тела код младе жене и код неудате женскиње. Предавање универзитетског проф. Др. Тауфера, превео В. Веселиновић. — Марија код ујка доктора на селу, од Др. Макса Окер Блома, превела Јулка Јањићка. — Туђе мисли. — Старословен, шаљива слика у једном чину, од Гребострека. Туђе мисли. — О конзервовању животних намирница (за домаћице) од Ј. Ј. — Маз5 Адеппа Шђу, од Јан. — Разне изреке. — Проблем еманципације женскиње, од Војислава Михалџића. — Туђе мисли. — О браку, јер у том питању живимо у мраку (озбиљно ћеретање), од непознатог писца. Књижевност: Слике из историје српске књижевности. Разне белешке. — Белешке о здрављу. — Белешке из домазлука. — Одговори уредништва. — Садржај 9. бр. „Жене“.

Електрична Штампарија Др. Св. Милетића у Новом Саду.