Žena

и ВРАНА 583

треба увек поставити наопако, држак доле, и тек када вода оцури с њега онда га разапети да се сасвим осуши. Када је кишобран савијен лепо изгледа. Али кад га оставимо у орман не треба га савијати, јер свила пуца и почиње да се дере. На путу не треба кишобран привезати за кофер или за плет, јер оба краја кишобрана изударају се и повреде.

Шљиве у сирћету. 4 киле шљива прокувају се у пола литре сирћета у коме се дода ! кила шпинована шећера, онда се шљиве мету у флаше, сок се још једаред прокува и прелију шљиве.

Краставци за зиму. Краставце, које хоћемо да оставимо за зиму, треба тако одсећи да остане на њима парче дршка. Затим се добро оперу, осуше и помажу се са беланцетом; јер их од утецаја зрака може сачувати само потпуна превлака од беланца. Краставци се вежу о држак и обесе једно поред друго, али тако да се не додирују.

Краставци ив воде. Добро опране и осушене краставце метнемо у буренце, које има справу, којом се може садржина притиснути, као кад киселимо купус. Између краставаца метнемо винова лишћа, лишће од вишње и трешње, кима, мирођије И иначе зачине, који нам годе. Преко тога се налије добро осољена вода, која треба да се прелије преко краставаца неколико сентиметара. Преко тога се простре чист чаршав; над чаршавом дођу дашчице згодне величине и зашрафује се толико да су краставци притиснути, али не пригњечени. Буренце се остави на топлом месту док не наступи врење и краставци почињу да кисе. Кад се то догоди, онда оставимо краставце у хладовитом и сувом простору. Чаршав, дашчице и страна буренцета треба као код укисељавања купуса увек очистити; исто тако треба с времена на време течност одлити и обновити је сланом водом. Мирођија се може употребити за сос, као што се употребљује свежа мирођија. Овако сложени краставци пријатног су куса, и нису тако кисели, као краставци у сирћету и ако се буренце држи чисто и у реду, добри су до пролећа.

мен