Žena

,

РАСЕОЕГА 111

Разне белешке.

Њена градски старешина.

У Америци, у држави Виоминг, у граду Дајтону изабрана је жена за градског начелника. И изабрана је са огромном већином, скоро једногласно. Она се зове Сузана Вислер. Она има сада 50 година, мати је двоје одрасле деце и има 16 година како је удовица. Она је веома образована, ванредно добро говори и уме своје говоре да зачини пријатним шалама. Кажу, да су њени грађани с- њом веома задовољни.

Нена, која склапа бракове.

Велики жупан бихарске жупаније именовао је једну жену да води матрикуле. То је први случај у Угарској. Она ће према томе имати права да склапа грађанске бракове. Тај нови „грађански поп“ зове се Марија Сабо. Она је била учитељица, доцније се удала за бележника и до сада отправљала дужност поштарке.

Први женски адвокат у Италији.

У Италији је Тереза Лаборила положила докторат права и постала адвокат. Требало је дуге борбе док јој је адвокатска комора дозволила да може као адвокат вршити свој задатак. Она је отпочела адвокацију и показала се вешта и на свом месту. Нарочито се запазило у Италији, када је бранила пред војеним судом једног војника, који је био оптужен због тешке непослушности. Војени тужитељ тражио је казну од 4 године. Др. Тереза Лаборила бранила је свога штићеника веома вешто и стварно и израдила је, да је осуђен на 8 месеци. Но сад је дошао апелациони суд и забранио Лаборили да може вршити адвокатску праксу, јер је она — женско. То је у Италији изазвало у многим круговима огорчење и то не само код жена. Зар ако је женскиња оспособљена и показала да може вршити адвокатску праксу, да јој стану на пут само зато, што није мушкарацг То нису стварни разлози. Но сигурно је, да ће ускоро пасти оне препреке, што их подижу испред женскиња. Оне не траже милости, већ траже код једнаких способности и једнака права.