Žena

ЖЕНА > 167

мора имати племените идеале. Њој је потребно открити ризнице духовне културе. Она мора да упозна лепоте и чари природе. ЈЊој треба омилити уживања у телесним вежбањима. Поворишта, уметничке изложбе, музеји, литература, уметност, наука — то су широка поља духовне културе. Излети, путовања, ферпалне колоније, разни шпортови и гимнастика — то су путеви телесног развијања.

___Све то треба радити разумно, имајући тред очима само један циљ: од младежи треба створитм телом и карактером јаке, вољом и душом племените, срцем осећајне људе. 'То је пак један огроман задатак, задатак куће, школе и друштвене средине.

Ну највећи и најтежп задатак у овом погледу пада у део кућевном васпитању ... „Овоме се пружа непрегледно поље рада — јер више или мање пролави овде све, што треба да служи рационалној хигијени стана, исхране одевања, неге коже, мира и кретања, сна и рада, прилагодно добру растуће младежи. Ту долази у првом реду исхрана, дакле управо диететика у ужем смислу речи. — Ту се на жалост понајвише немарљиво и бесмислено поступа и управо до кажњивости греши. (О) избацивању т. вв. средстава, за уживање — не само алкожола У сваком, па и у привидно најсношљивијем облику, него исто тако и пића, која садрже кофеин (кафа и чај) и дувана ва дечји п младићски уграст, треба свакоме ономе да. буде потпуно јасно после свега онога шта се већ о томе говорило и писало са лекарско-хигијенске стране. На жалост, као што свакодневно искуство учи и овде много недостаје до довољног обавештења публике и мора се без зловоље п непрестано обавештавати и опомињати.,.. Исто важи пи ва т. зв, зачине “ напослетку п за претерану диету месом уопште, Потребно је дакле радвти у опште хигијенском, а нарочито у сексуалнохигијенском интересу за извесно ограничење хране сувише богате беланчевинама и масне, а специално за ограничење претежно масне исхране у корист више вегетабилне исхране, нарочито код боље сптупране класе. У оделу треба отклањати по мо.