Žena

ЊЕНА 218

— Не можеш да га одговорпш2-— ппта је моја: жена. - 5 |

— Не могу. Каже, обећао се. Ухватили га п наговорили, па сад не може натраг. Каже, неће да превари.

— Па сад, кад је већ дотле дошло, некога мора преварити — каже јој моја жена. — Или мора преварити народ, изи политичке неваљалце, који су га вавели и увели му реч. И онда му је боље да превари неваљалце, него народ.

— Све сам покушала, — каже бедница очајно. — Сад се направио поштен п хоће да одржи реч. Само ја то не могу преживети. Говорио му је п мој безан отац, па и то не помаже. · Каже: Џа ништа! Да пробамо! Да видимо мало п онако. Па ако не буде боље, ми ћемо друкчије.

Била је јако утучена. У главном је живела са својим човеком прилично и имала два красна синчића, Покушао сам да је умиром.

— Не можеш га никако преврнути2 питам.

— Не могу! Чинила сам све. !

— А не можеш га ни задржати да не гласаг.

— Не могу!

— Онда га мани! Ваљда ће се отрезнити. Кад тако мисли, шта ћеш му.

Отишла је врло бедна и незадовољна.

Када је дошао дан избора, народна ствар је победила. Потрошили су на тај избор најмање 60 хиљада круна, и није им помогло. |

На дан избора, стајало је око биралишта неколико стотина жена, Оне су ујутру са децом у наручју, испратиле своје мужеве када су полавили на биралиште и викале им: Сретно! Не дајте нас! Браните нас! И сад су тамо стајале мало подаље од биралишта и стрепиле. Међу њима сам видео и Стану. Зажарену, одушевљену, а када сам пролазио крај њих и гледао у њу, она је оборила главу, као да је што крива. Видео сам и њена човека, Он се није много истицао, дошао је, како се видело покуњен, гли је гласао на њихову страну и одмах отишао кући.

Одмах по избору отпутовао сам и нисам неко-

2