Žena

ЖЕНА __ 205

учинио зет, али држи, да ипак не иде сасвим онако, како је намерила његова, Стана.

И каже: Промисли, ћерко; крупна је то ствар. До сад је ваљда већ и сам увидео, куда је забравдио и опаметиће се. Он ми је већ и говорио, да се овога пута био обећао, па није могао натраг, али сад више

неће. Хоће да иде с другом својом браћом.

Али Стана не попушта. — У том јој је дошао човек кући и нађе правно гнеадо, Одз тасту да види шта је.

Таст му рече у чему је ствар. И каже му: Тешко је живети доброј жени и доброј Српкињи с таквим човеком, као што ви ти. — И показа му писмо.

А човек зачуђено пита: — Па зар због тога2 Рибу ћу платити; а нисам ваљда испадао на друм и харао људе.

— Ко зна да ли ниси учинио и горе, "атввр-аве ло таст. — Ходио си на совет нечастивих, па си због пића ударио на свој народ п на своју цркву, као Јуда Искаријотски.

Станин се човек бранио како је знао. И заверавао се, да неће више никад.

Кад се таст откравио, и дозвао Стану да их мири, она неће ни да чује. Каже: — 'То је као огледало; кад се једаред разбије, не може се више оправити. Она би га била још раније оставила, али је мислила, да су га а па кад је дао реч, хоће

да је одржи. Она је мивлила, да је он учинио у не-

внању и из глупости, али се уверила, да је друго. Он је погазио свој народ и своју цркву за пиће, а можда ву му дали и новаца. ( таквим човеком она неће и не можв живети и рађати децу, ако неће да буде и она проклета.

И није попустила!

Чим вам се вратио кући, ето ми Стане. Донела је млеко из куће свога оца, и тражи да самном говорп. Ивпрпчала је п мени и мојој жени све потанко.

Моја се жена ражњежпла, почела да суви и вагрлила ју је — Докле ми имамо таквих жена вели, не може српски народ пропасти.

И сека Стана се разњежила. Па онда каже: — У