Žena

508 ВА КОНА

тај законски предлог са 86 против 58 гласова. Министарпредседник Штаф бранио је женско право гласа са највећом речитошћу, Сви су изгледи, да ће женско право гласа у најскоријем времену продрети у Шведској.

— У финском сабору где има више женскиња посланика, гђа Вера Хјелт иде међу најспособније посланике. Њене се речи слушају са највећом пажњом. Њеним неуморним заузимањем створен је у Хелзингфорсу велика стална изложба за одбрану радника и радница и помагање производа.

— У Италији је министар за пољопривреду и индустрију именовао госпођу Алтобели у одбор државног савета ва подизање рада. Тај одбор има да спрема законске предлоге, које се тичу радника и да прибирају материјал у том погледу. Госпођа Алтобели је прва жена која је именована у тај савет.

— У Аустралији, у Мелбурну, именована је први женски судија и то гђица Нанси Шак, Именована је за судију код апелације. Она је кћи некадањег министра правде.

— У Швајцарској у кантону Вад изабрана је госпођа Фани Поршет за управитељку казненог завода, Та је госпођа удовица бившег управитеља на том заводу, и за време његове подуже болести управљала је тим заводом на опште задовољство. Кад је после расписан стечај, добила је она то место. Занимљиво је да тај казнени завод није за женскиње него за мушке.

Белешке из здравља.

Како треба навикавати децу да дубоко дишу2

Холандски лекар др. Отмар у Харнему дошао је на мисао како се деца лако и на једноставан начин могу научити да дубоко дишу, што им је из здравственог разлога врло потребно. Сваком детету дао је у чинији сапунице и трску да праве „лопте“ од сапунице. А наредио им је да се труде да лопте што лепше праве. Прозоре је отворио да што више ваздуха улази, и деци се лепо правећи лопте од сапуна ширили груди и дисање им бивало све дубље. Просто средство, које се може свуда лака, спровести, јер деца