Žena

686 ЋЕ НА

ни трошка да удеси модеран календар, нарочито за женски свет, па се нада да ће се у првом реду наше женскиње заузети да овај календар продре што јаче у српски народ.

Мита Крадић и остале лале заједно сас Пелом једна паоорска књига — издање „Врача Погађача“. Штампарија учитељског деоничарског друштва „Натошевић“ у Новом Саду. Цена>

Ценовник прве српске цртачко-бојарске радионице Милана Петка-Павловића у Вршцу (Мегзећ, Џпсагп) Дворска улица, у сопственој кући, на углу преко од саборне цркве. Основана 1879. године. Одликована на вршачкој, панчевачкој, чурушкој, бихаћској и лугошкој изложби са многобројним признањима и похвалама. Осим ствари домаћих израђују се и све потребне црквене ствари у везу и моловано. Штампарија М. Јанковића у Вршцу.

Разне белешке,

Мајке и сликари.

Познато је, даје љубав мајке према народу била одавна предмет уметничког рада. Све до појаве великог сликара Рафаила Санција није сликарској уметности пошло за руком да на платну кичицом даде израза материнској љубави, тој великој и вечној идеји што се силно манифестује у свој природи. Ну мадонама талијанских мајстора из прерафаелитског доба, не види се она јединствена њежност и срећа на лицу Богородице, што држи у наручју Онога, који је сва њена срећа и нада. Низ дивних мадона, што их је ватреним бојама исписала кичица Рафаила Санција, и осталих глава гласовитих сликарских школа, јесте величанствена ода мајчиној љубави. На гласовитој „Сикстинској Мадони“ видите савршено испољену материнску љубав према чеду, једну од вечних платонских идеја, које су биле, јесу и биће предмет истинске уметности. Мајсторски је сликање мајке и чеда испало за руком и гласовитим шпанским сликарима првога реда, као што су, рецимо, Веласкец и Мурило.

На Сикстинској Богородици изражено је демонски силно и моћно: Срећа матере и уједно страх за судбину предмета своје љубави. Богородица гледа с облака овај свет греха, а из погледа и светитељски сетног јој лица види се, да пред-

тен