Žena

ЊЕНА 687

виђа да ће чедо, што га држиу наручју зло проћи на свету греха, болести и смрти, па је рада да га не испушта из топлог матерњег наручја. Василит.

РНене у јавном животу.

Код бечке полиције једна је жена виши званичник у оделењу. које води бригу за омладину. Осим тога има 125 писарица и више приправница за писарско звање. У Винернајштату и Вајдхофену добиле су жене право гласа с тим, да га могу лично вршити. У Тиролу се спрема предлог за увађање женског бирачког права. Рузвелтова странка у Сједињеним Државама Северне Америке узела је у свој програм бирачко право за женскиње. У држави Омајо попови са предикаонице агитују за женско бирачко право.

Право гласа женскињу.

У Баварској престоници Монакову (Минхену) завршен _је низ монаковских конгреса конгресом поборника за право гласа женскињу. Усвојене су три одлуке. У једној се тражи, да женскиње има активно и пасивно бирачко право при изборима посланика у државни сабор, опћинско веће итд А другој одлуци се тражи и за жене државне чиновнике онолика плата колику је имају мушкарци. Најзад траже, да и женска омладина добива исто васпитање као и мушка. Немци дакле траже потпуну равноправност женскиња са мушкарцима п бирачком праву женскиња са мушкарцима не стављају никаква услова. — Међутим у Мађарлапошу у Угарској на збору својих бирача говорио је дворски саветник Лудвиг Илошваји. У свом говору изнео је, како би он женскињу дао бирачко право само онда, када би женскиње вршиле неке извесне војничке дужности, када би неговале рањенике, кухале и шиле за војнике, вршиле лакше канцеларијске послове и т, д. Од тих дужности пак да буду ослобођене само матере. Он се сигурно нада, да до тога скоро неће доћи, па неће ни женскиње добити бирачко право.

Нена у Азији. Наш женски пол мора се интересирати животом и правима у Азији. Девојке, управо, деца испод 12 година у Индији су већ жене. Сада има тамо младих удовица око две