Žena

ЖЕНА 589

рати кубурпти и сиротовати, Јер рђава храна, рђав стан и тежак напоран рад могу лако да развију клицу, која се можда притајила у њему. Наравно да ту долавп у обзир и девојка, коју је момак пзабрао. Ако у њеној породици нема туберкулове, ако је она потпуно здрава, сигурнији смо ва децу, него када знамо, да је у тој породици, код родитеља пли сродника, бпло већ неколико случајева смрти или болести од туберкулозе.

Има осим тога још и друге околности, које треба имати у виду и од којих зависи добра или лоша прогнова брака. Велика је на пример разлика, да ли ће се једна девојка, којој су у породици већ неколико чланова од те болести умрли или оболелп, удати ва економа, на село или у омању варош, или ће се одвести у велпку варош, у какву прашњаву улицу. Бољи су изгледи онда, ако знамо. да ће се млада жена моћи сасвим предати свом материнском позиву, него онда, ако се даје предвпдетп, да ће она ручним радом или другом каквом тешком радњом морати да потпомаже свога мужа у борби за опстанак.

То што сам до сада споменуо, важп за т. вв. отворену туберкулову, ва туберкулозу плућа. Али су исто тако неспособни за женидбу п они, који пате од прикривене туберкулозе, у коју рачунам скрофулозу, туберкуловно запаљење кука (од кога већина ошантави) туберкуловпе ране п сличне болести, које до лазе од туберкулозе. Сада почпњете валда п самп увиђати, госпођо, да је ту тему тешко поцрпети, а још теже популарисати и да управо морам више да вам останем дужан, него што могу да вам дам.

Гђа Јела. Ја сам вам п на овим захвална. Сад ипак више знам, него што сам пре тога знала и имам бар појма о опасностима, које сте ми напоменули. Али реците ми, драги докторе, које су болести осим туберкрлове, опасне за брак и ва потомство

Лекар. Има их доста, госпођо. Ја ћу вам споменути само трп најглавније групе. То су алкожоливам, сифилис м душевне болести. Између ових група има везе и прелаза, с тога ћу вам о њима говорпти уједно. Ако су отац пли мати ђувегије или