Žena

590 НЕ РА

младе имали некад сифилис и за времена га потпуно палечили, онда то неће имати последица. У осталом врло ретко долавимо у прилику да о томе у опште нешто дознамо Ако је пак сифилис већ пренет са родитеља на децу, не мора ни у том случају бити опасних иоследица, ако је бар дете лечено и излечено. Такво „дете моћи ће доцније ступити у брак. Али ако је једно од родитеља услед вифилиса оболело у мозгу, онда деца њихова не могу мпрном савешћу ступити у брак. Исто то важи и за остале душевне болести п њихове последице, које се другим каквим поводом равв“ле код родитеља. Овамо спада меланхолија, лудило, епилепсија птд. Далеко би ме одвело, да вам овде све поједине форме описујем.

Највећа је опасност ако су од тих болести боловали родитељи пли њихова браћа и сестре. Мања је опасност, ако су то били даљп сродници.

Гђа Јела. Мало час сте код туберкулозе споменули, да у том случају, ако је младић здрав, развијен и једар, нема толико опасности. Зар то не вреди и код осталих болести, које се у породици десиле, али на дотичну особу нису оставиле трага 2

Лекар. Код туберкулозе вреди оно што сам рекао. Али код душевних болести у породици не. Може младић или девојка да изгледају најздравији п најједрији, па је ипак опасност велика, да ће кад тад избити болест, А ако се већ показали знаци раздражљивости, јаке нервозности или ако дотичне особе пмају необичне навике, ако прпметимо на њима, да су што но велимо „особењаци“, чудновати п Бутљиви у понашању, онда су изгледи још лошији. Епилептичари и људи са хистеричним наступима не би смели никако да ступају у брак.

Код људи, чији су родптељи од душевних болести оболели, треба узети у обзир и размак времена, између рођења дотичних и појављивања болести код њихових родитеља. Ако су родитељи много касније оболели, изгледи су повољнији, али ако је пре порођаја за време трудноће мати оболела, изгледи су врло неповољип.

Још је неповољније, ако се осим родитеља поја-