Žena

658 ЋЕНКА

овог лета имао тако једног болесника, који је гла-

вом платио, само зато што није одмах лечио одеротину коже на нози, коју је од кукурузовине добио. Докле је год лежао, сваки пут кад сам му отишао, очајавао је, што није одмах тражио помоћи, али наравно, онда је већ све било доцкан. А страшно се сиромах мучио. Па колико су му грчеви тело мучили, толико га је мучило сазнање, да је све то лако могао избећи. А тешко је умрети младом човеку од 32 године и оставити иза себе жену и децу. Зато вас, драги читаоци, братски, српски и пријатељски опомињем, да ни најмању рану не узмете олако, а најмање ране су врло опасне, јер код већих рана бар крв испере рану и одстрани непријатеља, а код мале ране непријатељ уђе без сваке препреке у тело. Не мора се то баш сваки пут ићи лечнику. Нека свако од вас замоли свога лекара, да вам само једаред покаже, како се рана испира и чисто држи, па ћете сви и сами моћи код куће то урадити.

Свака кућа треба увек да има потребне ствари за прање и превијање рана, а то ће сваки лекар радо свакоме преписати. Читав тај повој кошта 3 до 4 круне годишње, а заштеди се кадгод 300 до 300 круна, а што је главно често и живот, и то обично млад живот.

Ја сам једном приликом опширније писао о том и рекао: кад можемо преко читаве године држати богојављенску водицу. зашто не би имали једно мало местанце за превојне ствари. Треба се и Богу молити, али треба и сам себе помоћи. Тако је и Бог рекао.

Да пређемо сад на други пример.

Неко легне здрав у вече, а ноћу добије јаку грозницу, кашаљ, пробадање и т. д. тај одмах тражи лечничку помоћ. Тако увек почиње запалење плућа. Опасна је то болест, али у огромној већини пређе за осам дана. Обично осми дан болесник се почне јако знојити, грозница пада и болест је свршена. Много ту помогне лекар, особито ако је срце слабо

и прети да малакше. Ту лекар будно чува да се

ћ