Žena

|

из његових уста чује, како му је, да ли га ране јако тиште, и да га теши. И чланице наше женске читаонице „Посестриме“ скупиле су у своме друштву преко три стотине круна прилога Српском „Црвеном Крсту“ и рубља 123 килограма и разноврсних понуда, те њих једанаест жена и девојака посетише Српски „Црвени Крст“ и рањенике. О тој њиховој посети говоримо на другом месту овог броја „Жене“. То беше једне недеље. Друге недеље су две чланице са српског посела однеле из свог малог круга 150 круна прилога, до 100 килограма рубља, разних понуда као: грожђа, колача, вина и т. д, поновни прилог од 62 круне, који су српске ратарке скупиле.

ја сам остала неколико дана у Београду и разгледала болнице редом; информисала се о управи и уређењу тих болница као и о рањеницима, да би могла поштоване читаоце „Жене“ о свему тачно известити.

У згради Српског „Црвеног Крста“ врло је живо. Света пуно, нико није празних руку, гурају се ко ће пре на ред доћи, ко ће пре свој прилог дати. Ходници су људма, а двориште пуно стварима. Једна се кола празне са донешеним стварима, а друга се пуне, да се ствари разносе у разне болнице. Телефон непрестано ради, свака болница јавља своју потребу. Лица зажарена, свако то жури, свако то ради. Најзад и наше предаше своје. Једну корпу са грожђем, коју је рањеницима наменио г. Пера Попадић, а другу са разним понудама упутисмо у болнице. Осим досадањих државних болница, отворене су још и ове резервне 1. у касарни 18. пука; 2. у Богословији Св. Саве; 3. у И. Гимназији; 4. у школи на источном Врачару;5 у школи саборне цркве; 6. у школи савамалској; 7. у Душановој улици; 8. у војној Академији; 9. у санаторијуму „Врачар“; 10. у Реалци; 1], у П. Гимназији; 12. у болници за туберкулозне; 13. у Учитељском Дому; 14. у ТУ. Гимназији; 15. у подофицирској школи у Граду; 16. у школи на Савинцу; 17. у школи у Палилули; 18. у Св. Савском Дому; 19. у касарни УП. пука; 20. Болница, коју су Јевреји спремили о своме трошку и 21. у про сторији подофицирске школе у Горњем Граду. Осим ових наведених болница има и неколико приватних кућа, које су све своје просторије удесили за болнице и ставили на расположење „Црвеном Крсту“ ако буде потребно.

Дакле, да почнем са болницом за туберкулозне.