Žena

РЈЕ НА -0ио

„нас двоје се волемо, је ли сине, да је таког“ и суве му заблисташе у очима. А дечко га је тако благодарно погледао и још већма се приљубио уз њега.

На степеницама при поласку застадох у разговору са госпођом Ђуровићком, која нас је врло љубазно испратила. Она ме је изненадила својом храброшћу и природном филозофијом. Госпођа Ђуровићка има три сина, сва три официра. Један се налази у Бечу на операцији, те услед своје болести није могао да оде на границу. Два сина су јој на бојишту у ланцу, а она врши самарићанску дужност у палилулској болници. Ретка, јуначка и трезвена жена Она је је своје синове васпитала, да умиру за отаџбину. Вели: „И наши претци су се борили, да нас ослободе ропства. И да нису они гинули, не би ми имали ову ослобођену земљу. Право је да и наши синови гину за ослобођење. Умрети се мора, па боље је на бојном пољу но у постељи. Муж ми је био у два рата, а није га зрно ни окрзло. А после рата умро је од назеба у постељи. Милије би ми било, да је пао на бојном пољу“. – Благо теби, Србијо, кад имаш таке мајке, помислих у себи. Само синови одгојени у таком духу могли сути донети тако сјајне победе. Немо јој стискох руку и пођох низ степенице.

[ Војна болница, хируршко оделење, има 500 кревета. Испуњено 450 кревета. У болници раде 12 ческих лекара са професором Јидричеком из Прага. На седници свију лекара, реферисао је професор Јидричек о појединим ретким случајевима. Један рањеник, којем је пројектил раздробио црева, оперисан је и оздравио је. Други случај: пројектил повредио мозак, и рањеник остао жив. Најтеже болеснике из свију болница доносе овамо на операцију. У амбуланти, вредно и неуморно помаже лекарима код превијања и операција рањеника, племенита срца госпођа Милева Церовићка. У истој болници врши са много пожртвовања болничарску дужност и госпођа Генчићка, која са својом љубазношћу и финоћом осваја рањенике. Поред њих делају као болничарке са истом издржљивошћу још велики број госпођа и госпобица из отмених београдских кругова. У овом оделењу су скоро сви тежи рањеници. Умиру само 2'..

Болница „Кола Српских Сестара“ налази се на Цветном Тргу. Председница друштва је г-ђа Љубица Луковићка, а секретар друштва је госцођа Делфа Ивана Ива-