Žena

968: А ИО А

на снагу телесну. А да жена може одранити јунака за крвави бој и за бој културни, треба осим женске душе доста мишића и снаге телесне. Једно и друго ваља упоредо подизати, да не губи равнотеже. јер како је тамо, где престаје женска душа и умна снага Тамо наступа једностраност, малаксалост, клонулост и — пад.

Без физичка рада опада и физичка снага. Утанчани живци и префињени укус многу су кућу раскућили, али радна снага и женска душа многи је кров над главом подигла.

Телесна веџбања и соколство зар да уништимог Нека дођу западни филозофи и посмотре соколице, каквим окретом и чврстином врше оне своје веџбе, али притом увек с пуно углађености, елеганције, па и грацијозности. А нека их дирну у срце, па ће видети опет нежну, но при том снажну женску душу, где наткриљује све оне ледене енглеске душе западњачке. Зар једна снажна жена има у души најнежније осећаје2 Или зар једна снажна жена није сачувала телесне дражи, па их и умножила 2

Онака филозофија нема корена међу нама, а не може имати будућности ни међу Западњацима. Западна филозофија није досад била у стању да у човечанству утврди аксијом, да се опће ослобођење и напредак културе спроводи без крви, а зна да проповеда, да жене не требају мишића и снаге. Свакидашњи и данашњи крвави догађаји пак утврђују противан факт. Нежна женска душа данас скупља снагу и развија мишиће, Иако у првим редовима не иде на Косово.

Било је то недавно. У боју је погинуо отац породице, који је хлебом рани и ода зла брани. Жена није стала кукати и у суседа просити кору леба, него је засукала рукаве, па на рад, прво у кући што треба и без чега не може бити, па онда ухватила поодраслу кћер за руку и с њом отишла изван куће на рад, да заради што јој треба за живот, а сина сместила у ковачницу, да доучи бабин занат, па да временом и он, ако устреба, војује за