Žena

158 ЖЕНА

Пасија по облику са свим је један ораторпум, само се разликује садржином у толико, што пасија изнаша страдање Христово по речима еванђелија. Има и таких пасија, који страдање Христово сценички приказују.

Опера (орега, Фтатта рег тизјса) је компонована психолошки интересанта драма и потпомогнута сценичком уметностима као мимика, игра, сценерије и т. д. Велика опера, орега зепа је озбиљна ну њој нема говора. 'Талијанске веселе отере орега бине имају веселији садржај и лакши стил, али и у њима ретко дође говор, док француске комичне отере, орега' свтидне с на одупроте именуг нису увек комичне и дозвољавају говор. И немачка весела опера дозвољава говор међу појединим песмама. Орега 5епивепа је уопће озбиљна, но има и шаљивих делова у њој. Оперета има музику много лакшег стила, него ли опера — али важније је то, да музика, која је већином за игру, није прекомпонована п није прилагођена смислу речи. То је најбитнија равлика међу опером и оперетом — и ако се нађе и по која прекомпонована оперета. Водвиљ је комад у коме има само кратких песама и ромаца, а не као у оперети повећих ансамбла (заједничких корева.) Под речју водвиљ бпочетка су подразумевали сатиричну француску народну песму; у ХУШ. веку прешле су понеке таке песме и на позорницу и то поворишно комађе звали су водвиљ.

Мелодрама је тако музичко дело, које било читав комад или само поједине делове, ситуације прати са карактеристичном музиком. Музика пли непрестано прати декламацију, или само онда кад говор престане. Мелодрамске појаве могу доћи и у опери, кад престане певање, нпр. у Бетовновој опери Фиделио. Новији композитори називају своје опере „мелодраме“, „лирете сцене“, „лирете епизоде“, но ти наслови немају много важности за саму ствар.

Вагнерова музичка драма хоће да постави најтешњу везу међу појезијом и музиком. Вагнер имао је идеју да све уметности, дакде не само музику и појевију него и сликарство, вајарство, сценичну умот-