Žena

– 4 1 ННННН

О њима нико не пише, нико не говори, нико не зна. Па и оне саме не знају, да су што урадиле и користиле. Оне лежу у гроб и иду на онај свет у уверењу, да су далеко стајале од промицања народа свога... Нека им је слава, као и онима мушкима, који су онолико много урадили за народ свој, а да то и сами нису знали, нити је то ико опазио.

Наже се, пољуби сандук покојнице и оде са гробља као да га неко вија.

још су дуго говорили у вароши о томе. Може бити чак и три дана. После је дошло друго и треће. Да се баш сасвим не заборави, ја сам прибележио.

— ша.

пзарува

Шта треба имати на уму када купујемо тканине7

Наше су матере, а нарочито мајке, много боље пролазиле, када су куповале тканине за руво и рубље, јер су лако могле распознати, шта је памучно а шта је кончано, вунено, свилено и т. д. У оно време фабриканти нису кривотворили тканине. Данас је то васвим друкчије, јер се индустрија развила у такој мери, да је могуће кривотворити тканине, да по спољашности изгледају сасвим друго, него што су. Многе домаћице мисле, да се оне разуму у томе, и да их не могу никако обманути, али се у томе љуто варају, јер има данас и трговаца, који у томе нису сигурни, и ако се пи могу сачувати од грубе преваре, не могу се сачувати финије преваре и ослањају се на част великих продаваца од којих купују робу.

Хоћу да наведем један пример, да се види, како су врло многе новосадске госпође, и Српкиње и МаБарице и Немице на врло груб начин обмануте. Пре више година, дошао је један путнику Нови Сади нудио је веома скупе џепне мараме. Те су мараме по изгледу биле веома фине, кончане и свако је туце било смештено у финим намирисаним кутијама. Из-