Žena

242 ЋЕ НЈА

поучним тачкама. Склопио се одбор, који ће се старати за све удобности и пријатности гостију. Олакшице за путничке карте за чланове конгреса осигуране су на свима железничким пругама. Има засебан програм о излетима у Татру, на дољни Дунав и друга места.

На конгресу ће се говорити немачки, француски и енглески. Одбор од неколико стотина лица служиће члановима из страних земаља као тумачи и ван конгреса, те ће се свако свугде са сваким моћи споразумети. Знање једног од наведених језика довољан је. ј

Сва упутства даје и прима пријаве ЕхесинуКоттие дез МП. штегпаНопајеп Ргацепз ттгесћКопогезвез, Видарез,, УП., |51у4ап-ш 67. Телеграфска је адреса: ЗиНтавшит, Видареч!. Конгресу могу присуствовати осим изасланства разних друштава и представника влада, заступници оних организација, које симпатишу са покретом женскиња за бирачко право и све женскиње и мушкиње, који се пријаве као чланови конгреса. У име чланарине има се послати 10 круна.

Одбор ће се постарати, да учесници конгреса

упознају све природне лепоте наше земље, народни живот, живописне народне ношње и најлепшу варош Угарске, Будимпешту. Та околност, што ће у допуну овог женског конгреса одржати се под председништвом 5п јоћп СосКкђигп5=-а одмах за овим и П. међународни конгрес мушке лиге за женско бирачко право, биће још јаче интересовање за оба ова конгреса. Како је од године 1911. после конгреса у Штокхолму, у државама Вашингтону, Калифорнији, Канзасу, Арицону, Михигану, Орегону, Португалији и у Кини већ продро закон за женско бирачко право, а на прагу је решење тога питања и у Данској, Енглеској, Угарској, Шведској и Холандији, то овај конгрес стоји у знаку победе. Зато нико не треба да пропусти прилику, да учествује у овом покрету за остварење женског права гласа.

На челу покрета за женско право гласа у Угар-