Žena

РРИНр

ВЕНА 201

Пи

је примио дете на издржавање, а да му што привреди. Вајкао ми се што га је примио и молио ме је, да порадим, да га се опрости.

Међутим мали Брата побринуо се за све сам.

Побегао је, — не зна се куда.

Мати његова почива у гробу, али душа њена тешко да има мира. Грешила је из љубави према детету и ту љубав подржавала је нечасно. Љубав је родитељска благословена, када је чиста и неокаљана и тада се само благослов излива на деци, а

окаљана грехом проклета |

ж % ж

Ми Срби имамо сјајну установу „Привредник“. У последње време развио је свој делокруг и са смештањем сиромашних девојчица у ваљане и угледне куће, водећи бригу за њих све до удомљења њиховог. На тај начин биће спасена многа и многа женска деца, која иначе због оскудних средстава полазе незаштићена у свет и падају у брлог светске покварености и трулежа.

Привредник би могао потпуно извршивати своју племениту задаћу, када би имао и сиротиште своје, у којем би се деца без родитеља до дванајсте године издржавала, па онда у свет слала, јер у нас су многа деца, која већ до дванајсте године пропадну.

Српски народ треба зато да пригрли ову лепу установу и да је потпомогне и у овоме правцу, да би се одстранио и овај недостатак народни.

„Треба хтети, треба смети, па да видиш куд

се лети!“

Митровица 1913. Јован Удицки, срп. нар. учитељ.

гзареба

МУДРЕ ИЗРЕКЕ.

Није време рђаво. Него ми немамо снаге да чину оно, што то време иште од нас.