Žena

422 ВЕНА

времена, близу тридесет година, она је и једина државна школа за женску децу.

Сем тога В. Ж. Школа је у својој прошлости послужила п као учитељска школа. Већ првим колом својих ученица она даје нове учптељице. И зато што их је давала, и то дуго, 85 година, и не само за Орбију вћ п за Стару Србију п Македонију, В. Ј. Школа је заслужила да се њен прошли рад п живот сада спомене. Постанак В. ЗЖ. Школе у оно доба. била је права добит ва општу просвету. И поред приватних школа за женску децу број њених ученица је непрестано растао. И ма да су се женска деца мало доцније могла школовати п по гимназијама, заједно с мушком децом, тај прпраштај се ипак осећао п нужним и у вишим разредима Иза њенога постанка пролази 85 година до појаве нових женских школа, па и то по угледу па њу.' Она је, дакле, сједне страно изазивала школовање женске деце, а с друге главну масу те деце примала сама. То значи да В. Ж. Школа и мимо споменуто заједничко школовање, ипак има највише заслуга ва школовање женске деце Она је, у својој прошлости, била главни чинилац за стварање п обравовање женске интелигенције, као п за штрење писмености преко основне школе.

У нас још нема много установа које су саставиле педесет година живота, В. Ж Школа може да буде задовољна што данас представља један такав споменик наших културних почетака и успешнога рада.

Постанак В. Ж. Школе чини значајан моменат у историји школовања женскога подмлатка. Њоме је отпочело развијање државних женских школа. Пре ње потреба ва школовањем женске деце подмиривана је приватним „заводима“ п „леровима“, пресадама из суседства,“ У њима су девојчице добијале нешто обра-

може да се помири са новим струјама, а боји се школоване чељади која кида са традицијама и иде за новим временом). Захваљујући у првоме реду Кости Цукићу, који се и данас помиње као врло образован и енергичан министар, и његовим сарадницима — као Љ. Ненадовићу, који се сваким нашим културним напретком одушевљавао, — а затим и општој жељи да се до те школе дође, Савет се приволео и закон је напокон примљен.

:'В. од Зи 10.

» 0 њима је писао г. Б. Нушић у Делу, мај, 191.