Žena

Ж ЕН А 438

Без икаквих других извора, осим потпоре својих добротвора и чланова и свих осталих пријатеља, који су јој помогли новцем и стварима, Трпеза се четири године (1908 1907) лепо одржавала. Министарство Просвете одобравајући оснивање 'Грпезе, са похвалом, желело је да се она придружи Бачкој 'Грпеви, која је под заштитом Министарства, Али 'Грпеза је морала свој рад прекинути, јер пре свега нису јој стизала средства да потребне локале подигне, (у школи је било невгодно), или да их најми гдегод У њеној бливини, а неке споредније околности су јој чак и сметале.

У 'ТГрпеви се целе зиме — а то је време њенога рада — бесплатно хранило по 60- 80 сиромашних ученица, међу њима 10 – 20 из у, У. Школе; а поред њих још по 20—80 других ученица, којима је кућа далеко или које ву у 'Трпези ручавале само из задовољства. (Оне су плаћале по 0,80 дин. од оброка). У јануару и фебруару 1908. например, издато је 2400 оброка.

РНенска гимназија.

Тек што је В. Ж. Школа свршила свој дугогодишњи двојни задатак добила је опет нову мисију: да послужи развоју УК. Гимнавије, која, као ни У. У. Школа, свој стварни живот није могла отпочети без В. 2. Школе.

„К. Гимназија је установљена 29, јуна 1905. (на предлог Министра г. Ј. Жујовића), и то само са четири впша разреда, од У—УШ., као што је то 1904. и наговештено, тако, да тек са четири нижа разреда виших женских школа, 1Т— ТУ, чине потпуну женску средњу школу, гимназију (чл. 4. тач. 1. зак. о сред. шк. од 1898.). Гррема томе К. Гимназија није имала нижих разреда, п ако само по форми, а В.Е Школа, је сматрана као нижа, гимнавија, само не по форми.

Одмах затим, 16. јула, Министар отвара У. равред, у који ће се примити до 40 ученица. Нову школу ставља под привремену управу управитеља В.Ж. Школе,: Наређује да се канцеларијски трошкови

" В' од 1 огр. 40.