Žena
684 КЋ ЕН А
може зготовити здрава храна. Храна готовљена у нездравој, нечистој кујни, не само да није здрава, него може да изазове равне, па и тешке болести...
Многа ће домаћица мислити, да јој је кујна потпуно на свом месту, и да у тој кујни влада примеран ред и чистоћа. Али када би пустила лекара да разгледа ту кујну, нашао би јој без сумње доста махне. Обично је већ и просторија у којој се налази кујна, врло ретко по пропиву, и то не само у старим нашим кућама, него и у новим. Они који данас видају куће доста се мало 'осврћу, у погледу кујне, на хигијенска правила. Сви лекари, који пишу о народном здрављу, јако се туже на наше кујне и на чистоћу (нечистоћу) која је у тим кујнама. Како треба да пзгледа кујна, о томе пзноси један стручњак ово:
У погледу кујне прво и најглавније правило је, "строга чистоћа, А тога је данас још доста мало. Свакп лекар који је имао прилике, да поучава матере, како треба готовити ручак ва малу децу, уверио се, да многе матере немају ни појма о томе, шта је то чистота. (Ово пише Немац и говори о Немачкој где у погледу чистоте, на сваки начин не изостају иза нас.) „Јо мање разуму домаћице да кујнске послове врше по здравственим правилима.
Већина кујни, нити има довољно простора, нити довољно светлости; страшно је и рећи, али је истина, да многе кујне употребљују домаћице и за спаваћу собу куварице и слушкиње. Кујна треба да је довољно пространа, да има довољно светлости, и да се може лако ветрити. У доброј кујни треба домаћица да има могућности, да њено око допре у сваки буџак. „Домаћица и куварица треба да знају, да се јело квари, раствара, укисели, плесниви, услед гљивица (које се не виде слободним оком) а које се легу тамо, где је год нечистоћа и мрак. Ђубре, прашина, отпаци и од јела, неопрани тањири и лонци, пружају згоду да се шкодљиве гљиве развију, и те гљивице пренаша зрак на јело и друге предмете, а можемо их и ми преносити прстима, кашиком и т. д. Све што је и најмање почело да се квари, да труне, треба ив кујне уклонити. Многа домаћица се поноси тиме, што ни нај-