Žena

ВЕНА 28

Мајор је подигао здравицу нарочито мени. Рече, да сам показала како се овде може основати кућаи да жена не мора живети код матере, док муж проводи овде. Позвао је све ожењене да што пре доведу жене, па ће и женама и њима бити лакше. Гости су ми тапшали и викали: живела!

Господин мајор изусти и реч дражесна домаћица, а Ненад је после рекао: Господо! Лепота женина траје за мужа 3 недеље, или три месеца, и ако после нема других својстава која освајају, она је изгубила битку. То кажем млађој господи, која хоће да се жене.

После ручка изненадише ме моји ђаци; дошли су да ми честитају и отпевали су песму, коју су од мене научила. Било је весело, ја сам свиралаи напослетку су играли коло. Цео дан су долазили гости. Служили смо са слатким, кавом, вином и колачићима.

Легла сам доцне у ноћ, а данас се не осећам ни мало уморна и ако сам јуче и прекјуче била ваздан на ногама. Ненад ми је поласкао, да сам здравија и од медведа у шуми, да сам управ здрава као магарац, што ми је јако било мило чути.

Јако се радујем што сте узели к себи тетка Јулину Смиљу. Верујем, да вам је тешко самима. Смиља је добро дете и ви знате да сам је одувек волела. Она је ванредно добар ђак. Све ће јој то требати. Само шта јој вреди да зна, чега све има и како изгледа у Африци, ако не зна како изгледа у њеној кући и како ће у њој да се окрене. Ви ћете је много волети, али је не мазите сувише, јер живот не мази. Ја дуго нисам разумела оне речи, које сам пре тога толико пута читала: Борба живота! Држала сам, да је борба живота у томе, када мати неће да дозволи нову хаљину, или отац неће

да дозволи да одем на игранку, а ја онда плачем. Борба живота је тежа, много тежа, али и највеће уживање по онога, ко не подлегне.

Имала бих још нешто да вам пишем, али не знам како ћу. Молила сам Ненада да он то уради,

али он баш хоће да сама пишем. Понекад уме да