Žena

__ВЕНА 85

стоји опасност да би се жена помушкобањила, када би је увукли у политику. Али срећом смо се уверили, да у Америци, Аустралији, у Финској, Норвешкој, где је уведено женско право гласа, нису жене изгубиле од своје дражи, нити су се помушкобањиле. Напротив, познаваоци оних прилика уверавају, да је жена повољно упливисала на политику и оплеменила политичку борбу. С те су стране дакле повољни изгледи.

Женско право гласа је праведан захтев, и мора се пре а после остварити. Нека би оне имале на уму свој позив, да измирују, изједначују, подижу, и улепшавају јаван живот.

Нана Ламбрехт.

Нас жене називају белим ђаволима. Кажу, не може се кувати чорба и водити политика. Не могу се увијати локне и гласати против владе.

Али тоје само шала. Не дирајмо у жену и ма-

тер, то је светиња. Али данашњи живот развалио је широм врата. И ми морамо напоље. Иначе ђе беда доћи код нас. Моја би се стара мајка у гробу преврнула, кад би чула како мислим. јер она је кувала чорбу и увијала локне. Зато сам можда и

постала тако рабијатна.

Професор др. Мах.

ја желим и надам се, да се неће моћи више задуго спречити, да се жена изједначи у политичком праву са мушкарцима.

Професор др. Вилхелм Оствалд.

Женско право гласа може се одобрити начелно као праведна ствар и као културни напредак.

Али као што није добро дати мушкима право гласа, ако нису политички зрели, не може се то дозволити ни женама. Када би се нпр. данас у Немачкој увело женско право гласа, то би оснажило назадну и клерикалну странку.

У Словенским земљама догодило би се веро-