Žena

КЕСЕ УРА 87 избећи, изједначити жену у праву са мушкарцем, јер неједнакост у праву развраћује. Најопасније је данашње стање, јер је половно. Кад жена буде одговорна као и мушкарац, та ће је одговорност подићи до самосвести и упутиће њену снагу вишој мети.

Јосиф Попер-Линкеус.

Женски савез, који се бори за женско право гласа оснива се на овоме: Сваки који потпада под неки закон, мора имати права и да учествује у законодавству. Енглески краљ Едуард |. рекао је папином легату, који је хтео у Енглеској да натури канонски закон: Станите! Што се год тиче свију, треба сви да одобре.

Мушки су толико измешани са женскињем у економским, друштвеним, душевним и свима другим стварима, па никоме не пада на памет да каже: Ти си другога спола. Па зашто узети жени право гласа, што је она другога спола2 Жена се у сваком погледу доближује мушкарцу. У великим варошима, где су људи интелигентнији. тамо је и жена интелигентна, у забаченим селима, где је жена на нижем ступњу, тамо и мушкарац није друкчији.

Ако кажу жени да се држи куће и варјаче и не меша се у политику, То се може и мушкима казати: држите се посла и заната, брините се о жени и деци, а окајте се политике.

Опште, дакле и женино право гласа није луксуз ни каприс. Сваки треба да учествује, кад се тиче његове судбине. Не мора свака жена бити политичар од заната, када то нису ни сви људи, који имају право гласа.

Кад жена добије право гласа биће од тога временом ове користи. Корист у васпитном правцу. Изједначење створиће лепши, племенитији одношај између мушкараца и жена, па и између жена међусобом, јер осећај неједнакости не ствара врлине.

Ако жена уђе у саборе, наступиће преокрет у питању двобоја и ратова. Неће ни једна жена дозволити да се стварају закони, који управ дозво-

љавају убијство њихових мужева и браће у двобоју