Žena

40 МЕ БРА

сваки од њих појединце рећи ће вам за остале сакупљене појединце: „остали свет“.

13.) Тако је то: код жена су лажне сузе, а код људи смех. Чини ми се, да је ово друго још горе, јер се прво може опростити као — слабост.

- 14.) Понекад ми је потребно да одем од свега а понекад да све од мене оде.

Београд. Јелка.

О нашој исхрани. (По савременим начелима.)“)

1 МЕСО. Опасност од меса.

Месо је јако хранљиво, п кад је добро вготовљено веома је укусно. Но што су јела укуснија, тим су опаснија, јер се баш од укусних јела лако преједемо. Деца се понајвише преједу од слаткиша, а људи од меса. Што је човек на нижем ступњу образовања, у толико се мање може уздржати да престане јести када му је доста. Дивљи народи када се дочепају меса једу толико, док се могу мицати. Потребно је децу из раније навикавати да једу умерено, и да се у том погледу зауздавају.

Баш зато што је месо јако хранљиво, није потребно јести га у већој мери, али човек често осећа, да му тада желудац није пун, и навикне се на веће количине меса, него што му је потребно.

Врло добро каже наш народ у својој пословици:; Не треба напунити сваки буџак.

„Лечници су данас утврдили, да од многога меса, постају људи сувише дебели, што је управо болест, добијају гихт, шећерну болест, па п друге смртоносне болести. Чим једемо меса више но што је потребно, осећамо се тешки, наш желудац добија више

#) При овој расправи употребљене су понајвише књиге: Гле ганопеПе Егпаћгипозтејве уоп Ог. Мед. А. Гогапд. — Огипаштеп ејпег гезипдеп Геђепзуејзе. Моп Риуаћохен! Рг. тед. Раш 5Ићег. — Гез Антелтз ВаПапа. А. Рапз 1907. Рнанзсћез Косћбисћ уоп Запшагај Ог. Оно Рогађић ипа Егач Недуле Рогпбшћ, и др.