Žena

Ћ ЕНА 43.

О кувању меса.

Пре свега настаје питање: Колико меса треба, домаћица да употреби на једну особу: Напред смо споменули да осредње дете губи дневно тек половину онолико топлоте као осредњи човек који умерено ради, а висок, јак човек који ради тешке послове, губи скоро два пута толико топлоте као осредњи човек који умерено ради. Према томе треба у главноме да увимају саразмерно п ону количину хране, која пм је потребна да донакнаде ту топлоту. Не може бити све на грамове, алп је санитетски саветпик Др. Дорнблит поставио у своме дијетском кувару ово правило: На једну особу у породици рачунамо 250 грама меса (:/, килограма) ако је то месо ва костима, а ако је месо чисто од костију онда 125 грама. од особе Ако се готови за више од 6 особа, онда се узима нешто мање, Наравно према ономе како смо ми Срби научили јести, изгледа нам то врло мало.

А сада да пређемо на кување.

Када кувамо месо и преставимо га у топлој води онда ће топлота да згруша беланчевину и та згрушана беланчевина неће дозволитп да сокови пзађу из меса, нити ће она изаћи. Тим начином остаје месо. добро, хранљиво, алп чорба пати. Ако приставимоситније комађе меса у хладној води онда ће та вода постепено извући из меса беланчевину, па п сокова п тада ће месо изгубити и од укуса и од хранљивости, Домаћице у таквој прилици скидају са површине чорбе са пеном п беланчевину и масне сокове п бацају их. Кад се чорба кува у херметично ватвореним лонцима, увире пена, не скида се, и онда бар. у чорби остаје укус и нешто снаге. Ако та чорба п није хранљива, она је бар пријатна и добро утиче на. варење. Како ће се месо сварити у нашем желудцу и колико ћемо пмати од њега користи зависиће од. тога како готовимо месо. Нај чешће употребљујемо месо у форми печења. То бива кад месо печемо на сувој топлоти, Кад месо хоћемо да кувамо најбоље је да употребимо свеже месо, али кад хоћемо месо да печемо, треба да је мало устојано, како би укрућеност