Žena

ВЕНА (5)

место три минута, четир минута. Месо треба да посолимо и обиберимо кад је већ печено. Посољено месо не сме се даље пећи.

Врло је пробитачно пригати месо, јер при том не излави много сока из меса. Јригано месо које пара зготовљава, било би добро чешће употребљивати него што ми то чинимо. ригано месо је једнако меко и врло укусно а то помаже варењу.

Наш желудац најлакше свари мекано, стругано, пресно месо. Но пма лекара, који ни у ком случају не препоручују ни болеснику пресна меса, јер није сигурно да то месо није од болесних животиња и заражено. По себи се разуме, да ће нам желудац, брже сварити мању количину меса него већу. И где је потребно да сваривање иде лако тамо треба давати болеснику впше пута јести, а никако много на једаред. Професор Јесер је израчунао, да нам желудац може да свари 100 грама меса за 2 сата ако је то месо пресно и остругано, у пола скувано месо за 2'/, сата, добро скувано месо за три сата, полупечено месо за 3 сата и добро печено месо за 4 сата Све то ако у желудцу нема више од 100 грама. А ко поједе двапута и трппута толико, тамо сваривање траје дуже.

појединим врстама меса биће у другоме чланку реч.

Шта раде у другим државама за дечије здравље и напредак.

У Сан-Франциску, Амераци, биће 1915. године велика светска пзложба, На тој ће изложби бити нарочито оделење, где ће бити пзложено све, што се односи на дечпје здравље и дечију негу. Том ће приликом бпти и изложба деце. Прва награда, коју ће добитп најсавршеније дете, биће огромна, 120 хиљада круна. Иначе има и других већих и мањих награда за децу разног узраста, све до 5 година.

Ова американска реклама у интересу деце и њиховог здравља скренула је велику пажњу на дечије гдравље. До данас, када су државе и поједина друштва.